Nagyvilág

Ismét felbukkant az azeri baltás gyilkos

Ramil Safarov azóta nem szerepelt a nyilvánosság előtt, hogy az Orbán-kormány hazaküldte, és börtön helyett előléptetést kapott.

Évek óta először szerepelt az azeri hírekben a baltás gyilkosként hírhedtté vált Ramil Safarov – fedezte fel az Origo. Az április eleji azeri-örmény tűzharcban lelőtt helikopterpilóták temetésén bukkant fel, vélhetően demonstratív szándékkal.

Safarov 2004-ben egy NATO-katonai kurzuson vett részt Budapesten, ahol örmény katonatársát álmában, egy baltával meggyilkolta. 2007-ben Magyarországon életfogytiglanra ítélték, de az Orbán-kormány 2012-ben úgy döntött, hogy kiadja hazájának. Az azeri ígéret ellenére Safarovot az államfő, Ilham Aliyev fogadta. Nemcsak kegyelmet kapott, hanem őrnagyi előléptetést is, és kiutalták neki a büntetés nyolc éve alatt elmaradt zsoldját is.

Az ügyre válaszul Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatot hazánkkal, ugyanakkor a magyar kormány viszonya mit sem romlott Azerbajdzsánnal, a teljesen nyílt hazugság ellenére sem.

A baltás gyilkos ugyanakkor visszatérése után eltűnt a nyilvánosság elől, mostanáig nem volt látható. Az Origo azt írja: az azeri hírforrások most sem említik külön Safarov nevét, de egy orosz nyelvű azeri híroldal tudósításában több képen is feltűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik