Nagyvilág

Folytatódik a macedón-görög csörte Idomeni miatt

Görögország dolga a rend megőrzése és a törvények betartatása az idomeni táborban – szögezték le kedden a macedón hatóságok, válaszul arra, hogy Athén előző nap bírálta Szkopjét a menekültekkel szemben a görög-macedón határon alkalmazott rendőri erőszak miatt.

A jogalkalmazás elengedhetetlen az incidensek elkerüléséhez a határvidéken, az idomeni táboron belül és kívül egyaránt – olvasható a macedón külügyminisztérium keddre virradó éjjel kiadott közleményében.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerint a macedónok “szégyenletes” módon szorították vissza a görög-macedón határon erővel átkelni próbáló migránsokat. Prokopisz Pavlopulosz görög elnök hétfőn azt mondta a hétvégi macedón intézkedésekről, hogy Macedóniának nincs helye sem az Európai Unióban, sem pedig a NATO-ban.

Visszafogottság a határnál

A macedón biztonsági erők könnygáz, villanógránát és gumilövedék bevetésével fékezték meg vasárnap az Idomeni görög falu közelében lévő táborból érkezett migránsok kétszeri rohamát a határkerítés ellen. A hevenyészett idomeni táborban több mint 11 ezer ember vár arra, hogy Macedónia megnyissa március elején lezárt határait.

A macedón külügyi tárca azonban úgy véli, hogy a “macedón biztonsági erők a lehető legvisszafogottabban, felelősségteljesen és szakszerűen léptek fel” az erőszakos tüntetésekkel és az agresszív, csoportos határátkelési kísérletekkel szemben. Szkopje szerint a görög hatóságok távolról szemlélték a súlyos incidenst, és a rendőrök semmit nem tettek annak érdekében, hogy véget vessenek annak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik