Nagyvilág

Elengedték a párizsi bíróságról a Szíriából visszatért családanyát

Férje robbanóanyagért küldte vissza, de megbánta a tettét, és inkább beadta a válókeresetet.

Háromtól tíz évig tartó börtönre ítélte a párizsi büntetőbíróság egy szíriai dzsihadista hálózat tizenkét tagját. A francia főváros Champigny nevű részén létrejött csoport tagjai 2013. augusztusában utaztak Szíriába. Többségük még most is ott van, ellenük távollétükben hoztak ítéletet.

Mind a 12 embert terrorizmussal kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvétel miatt ítélték el. Valamennyien Villiers-sur-Marne mecsetében radikalizálódtak, ahol a jelenleg szökésben lévő Mustapha Mraoui imám prédikált. Az ő helyét egy másik férfi, Karim Assani vette át, aki a csoport vallási vezetője lett, mígnem 24 évesen a szíriai Kobaniban egy bombázásban meghalt.

Három gyanúsított szabadlábon érkezett az ítélethozatalra, közülük senkit nem vittek el a rendőrök, pedig volt, aki számított rá – csomaggal érkezett az igazságügyi palotába. Egyikük egy 27 éves családanya, aki három gyerekével, a férje után utazott Szíriába. Azért tért vissza Franciaországba, hogy robbanóanyagokat vásároljon a férjének, de megbánta tettét, nem ment vissza Szíriába. Válókeresetet adott be, három hónapja már fejkendőt sem hord. A „pozitív fejleményre” tekintettel felfüggesztett börtönbüntetést kapott. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik