Nagyvilág

Külügy: Elismeréssel tekintünk Macedóniára

Magyarország elismeréssel tekint Macedóniára, mivel az ország mindent megtesz azért, hogy megvédje Európát a tömeges, ellenőrizetlen illegális bevándorlással szemben – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőn az MTI-vel.

A tárcánál kifejtették: a magyar álláspont az illegális bevándorlási válság kezdete óta változatlan, Magyarország mindig a külső határok védelmének fontosságát hangsúlyozta, és jelenleg ezt a munkát Macedónia végzi el.

Elfogadhatatlan, hogy az illegális bevándorlók a szabályokat felrúgták, megtámadták a macedón rendőröket és megpróbáltak bejutni az ország területére – emelték ki. Úgy fogalmaztak, “ismerjük a jelenséget”, hiszen tavaly Röszkénél az illegális bevándorlók kövekkel és betondarabokkal dobálták a magyar rendőröket, és megpróbáltak átjutni a határzáron.

A szabályokat mindenkinek be kell tartania, “nem vonulhat végig Európán több millió ellenőrizetlen illegális bevándorló” – áll a KKM közleményében. A macedón biztonsági erőknek könnygáz, villanógránát és gumilövedék bevetésével sikerült megfékezniük vasárnap az Idomeni görög falu közelében lévő táborból érkezett migránsok kétszeri rohamát a határkerítés ellen. Szemtanúk beszámolója szerint a görög rendőrség nem avatkozott közbe, a távolból figyelte az eseményeket.

Emberi jogi szervezetek szerint az akcióban mintegy 300 migráns és 23 rendőr sebesült meg. A könnygáz miatt a bevándorlók közül kétszázan légzési gondokkal küszködnek, sok embert pedig a gumilövedékek sebesítettek meg.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik