Nagyvilág

Kifakadt a görög elnök: Macedóniának nincs helye az EU-ban

Elképzelhetetlennek és megengedhetetlennek nevezte Prokopisz Pavlopulosz görög elnök hétfőn a migránsok ellen egy nappal korábban alkalmazott macedón rendőri erőszakot.

A menekültekkel szembeni ilyen viselkedéssel a szomszédunknak sem az EU-ban, sem pedig a NATO-ban nincs helye

– közölte egy sajtókonferencián az államfő.

A mostani bírálat nem számít újdonságnak. A feszültség Athén és Szkopje között Macedónia 1991-es függetlenné válása óta tart. Athén azóta akadályozza Macedónia nemzetközi elismerését ezen a néven, és ezzel az ország EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, és a NATO-ba való felvételét is.

A névvita lényege, hogy Görögország burkolt területi követelésnek tekinti, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság alkotmányos neve Macedón Köztársaság, mert Görögország északi – Macedóniával szomszédos – részét is hasonlóan, Makedóniának hívják. Macedónia Görögországban hivatalos neve: Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság.

Idomeni egy puskaporos hordó

A polgári védelemért felelős görög miniszter eközben az idomeni menekülttábor körüli fokozódó feszültségről beszélve a dühödt migránsok radikalizálódására figyelmeztetett.

Akiket ma látnak, azok a holnap dzsihadistái

– fogalmazott a Skai görög hírtévének nyilatkozva. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a tüntetőkkel szemben a hatóságoknak átgondoltan kell fellépniük. Toszkasz arra utalt, hogy a kétségbeesett emberek között az iszlám szélsőségesek bajtársakat próbálhatnak toborozni.

A macedón biztonsági erőknek könnygáz, villanógránát és gumilövedék bevetésével sikerült megfékezniük vasárnap az Idomeni görög falu közelében lévő táborból érkezett több száz migráns kétszeri rohamát a határkerítés ellen. Szemtanúk beszámolója szerint a görög rendőrség közbeavatkozás nélkül, a távolból figyelte az eseményeket. Emberi jogi szervezetek szerint az akcióban mintegy 300 migráns és 23 rendőr sebesült meg. A bevándorlók közül kétszázan légzési gondokkal küszködnek, sok embert pedig a gumilövedékek sebesítettek meg.

A hevenyészett idomeni táborban több mint 11 ezer ember vár arra, hogy Macedónia megnyissa a március elején lezárt határait. Ők Athén buzdítása ellenére vonakodnak beköltözni a jobban felszerelt közeli fogadótáborokba. A balkáni útvonal lezárása miatt összesen több mint 50 ezren rekedtek Görögország területén. Az idumeni tábort körülvevő környék polgármestere azt követelte, hogy május végéig számolják fel a menekültszállást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik