Nagyvilág

Ismét nőhet Oroszország területe

A Grúziától egyoldalúan elszakadt Dél-Oszétiában még nyáron népszavazást tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról.

A referendum időpontját még nem tűzték ki, de augusztus előtt akarják megtartani – jelentette ki Leonyid Tyibilov, a szakadár köztársaság elnöke a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott interjúban.

A tervezett népszavazás az alaptörvény 10. cikkének módosításáról szól majd. Ez arról rendelkezik, hogy köztársaságnak jogában áll szövetségre lépni más államokkal és hatásköreinek egy részét átadni a szövetség szerveinek.

A népszavazásnak azt kell eldöntenie, hogy az elnök kapjon-e felhatalmazást – a helyi parlament jóváhagyásával – arra, hogy kérje Oroszországot a kaukázusi köztársaság befogadására.

Dél-Oszétia 1991-ben egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Grúziától, amelyet Moszkva a 2008-as grúz-orosz villámháborút követően elismert. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tavaly márciusban, amikor Oroszország határegyezményt kötött a köztársasággal kijelentette: Moszkva nem készül arra, hogy elcsatolja Grúziától Dél-Oszétiát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik