Nagyvilág

Donald Trumppal valami nagyon gyanús

A nagyhangúságáról híres üzletember meglepően visszafogottá vált a múlthéten elszenvedett veresége után. Trump eddig mindenkit meglepő briliáns kampány folytatott a republikánus elnökjelölti címért folyó versenyben, de az utóbbi két hétben komoly repedések jelentek meg az építményben. De azért még nem szabad leírni. Már elkezdte a repedések foltozását. Kérdés, nem késett-e el vele.

Meglepő látványban volt része azoknak, akik végignézték az amerikai televíziók vasárnap délelőtti politikai beszélgetős műsorait.  A meglepő az volt, ami hiányzott: Donald Trump. A republikánus elnökjelölti cím elnyerésére folyó versenyben vezető jelölt ugyanis több mint négy hónap óta most először nem szerepelt egyik műsorban sem. De nem csak onnan hiányzott.

Miután előző hét kedden megalázó vereséget szenvedett Ted Cruz texasi szenátortól a Wisconsin államban tartott előválasztáson, bevette magát New York-i otthonába, és alig dugta ki onnan az orrát. A jövő heti New York-i előválasztásra készülő milliárdos üzletember szerdán tartott egy „hazatérő” nagygyűlést több mint tízezer ember előtt a Long Island-i Bethpage-ben, majd szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől.

US Republican presidential candidate Donald Trump addresses a rally in Bethpage, Long Island, New York on April 6, 2016. Trump looks to bounce back from his unsettling presidential primary los in Wisconsin, training his sights in the next White House contests on friendlier ground -- his home state of New York. / AFP PHOTO / KENA BETANCUR
Donald Trump Bethpage-ben tartott kampánygyűlésén

A vasárnap délutáni kampánygyűlése előtt csak a szeptember 11-ei emlékhelyet látogatta meg, amire csak félig-meddig volt meghívva a sajtó. Trump – aki életében most először ment el a terrortámadásnak emléket állító múzeumba – kampánya ugyan több újságírót, fotóst és tévéstábot is elvitt magával, de végül a média emberei nem mehettek be vele az emlékhelyre, utána pedig nem állt szóba egyikükkel sem. A látogatást végül a Twitter-felhasználók örökítették meg.

So, this just happened… #trump

Nick Libert (@nicklibert) által közzétett fénykép, 2016. Ápr 9., 09:44 PDT

Vert jelöltként érkezett haza New Yorkba, de győztesként távozhat

A wisconsini veresége, és az azt megelőző katasztrofális hete után komoly kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy képes lesz-e elnyerni a jelöltséget. A nagypolitikában járatlan újoncok vezette unortodox kampányával ugyan sikerrel vette a februárban kezdődött, és egészen nyárig tartó előválasztási folyamat első állomásait, de az elmúlt hetekben kezdett egyre nyilvánvalóvá válni, hogy kampányszervezete komoly átalakításokra szorul, ha nyertesként akart kikerülni a Republikánus Párt júliusi elnökjelölő gyűléséből.

Az amerikai sajtóban egymás követték a cikkek arról, hogy Trump kampányszervezete szétesőben van, egymás után eresztik szélnek a munkatársakat, köztük az adatelemző csapat vezetőjét, akinek munkáját egy tapasztalatlan újonc vette át.

A beszámolók szerint belső pozícióharcok és csatározások nehezítik a munkát, a munkatársak morálja mélyponton van, az önkéntesek serege nem kap megfelelő instrukciókat a kampányközpontból, és több vezető tanácsadó és munkatárs is lemondott, hogy így tiltakozzanak a vezetés munkamódszerei ellen.

Mindez nem kerülte el Trump figyelmét, aki végül meg is kezdte a kampánya átalakítását. Március végén felvette Paul Manafort veterán republikánus tanácsadót, aki Gerald Fordot segítette hozzá az elnökjelöltségi címhez az 1976-os republikánus elnökjelölő gyűlésen, és Ronald Reagan 1980-as győztes kampányában is meghatározó szerepet játszott. Manafortot eredetileg csak azért alkalmazta, hogy segítse a kampányt a győzelemhez szükséges 1237 delegált megszerzésében, de az előző héten nyilvánvalóvá vált, hogy ennél jóval nagyobb szerepet kap.

BETHPAGE, NEW YORK - APRIL 06: Republican Presidential Candidate Donald Trump speaks at a campaign rally on April 6, 2016 in Bethpage, New York. The rally comes ahead of the April 15 New York primary. (Photo by Andrew Renneisen/Getty Images)
Donald Trump új irányt mutat bajba került kampányának

A tanácsadó a CNN-nek pénteken kijelentette: „Közvetlenül a főnökkel dolgozom”. Ami megerősítette azokat a híreket, hogy nem csak az elnökjelölő gyűlésen a jelölt személyéről döntő delegáltak bebiztosítását bízta rá Trump, hanem stratégiai döntésekben is átveszi a kampányt eddig irányító Corey Lewandowski szerepét. Ez pedig egyetlen jelent azzal, hogy elfordulnak az eddig nyerőnek bizonyult, de már nem olyan hatásos forradalmi kampánymódszerektől, és hagyományosabb megoldásokra számíthatunk Trumptól.

Csendben van, de nem tétlenkedik

A politikai újoncnak számító üzletember így az elmúlt napokat csendben, de feltehetően nem tétlenül töltötte New York-i otthonában, a Trump-toronyban, ahol tanácsadóival az új stratégiai kidolgozásával foglalkoztak, Manafort vezetésével. A kampány közlése szerint az elkövetkező hetekben új embereket vesznek fel, szélesítve az eddig szűkre szabott kampányszervezetet, és várhatóan változtatni fognak kampánya stílusán is.

A többi jelölthöz hasonlóan több előre megírt, gondosan megfogalmazott beszédet fog mondani, elhagyva az eddig fejből mondott, és ezért veszélyes hibalehetőségeket magában rejtő szövegeket. És bár a nagy tömegeket vonzó gigaesemények megmaradnak, többször találkozhatnak vele a választók közvetlen közelről, kisebb eseményeken. És bár korábban azt mondta, tud elnökhöz méltóan is viselkedni, nem teszi, mert az „unalmas” lenne, számíthatunk rá, hogy visszavesz majd bombasztikus énjéből.

Már csak az a kérdés, nem túl késő-e a váltás. Elemzők és Trump támogatói már hetek óta mondják, hogy a győzelemhez változtatni kell, különben a republikánus előválasztási rendszer szabályait jobban ismerő, és azt sokkal jobban kihasználó Ted Cruz a hajrában maga mögé utasíthatja.

A New York-i előválasztás előtti időszak azonban pont megfelelő alkalom erre Trumpnak, hiszen a közvélemény-kutatások adatai szerint magabiztosan vezet szülőállamában a New Yorkban rendkívül népszerűtlen Cruz előtt, és így nyugodtan koncentrálhat az új stratégia kidolgozására. A Cruz elleni támadásokat pedig  közben megteszi helyette a kemény New York-i bulvársajtó:

NYDailyNewsTedCruzFU
“Szállj fel a B+ vonatra Ted!” – a New York Daily News nem valami finom üzenettel várta a nagyvárosba látogató texasi szenátort

Ajánlott videó

Olvasói sztorik