Nagyvilág

“Magyarország úgy csinál, mintha az egészhez semmi köze nem lenne”

Az EU-Törökország válságkezelési megállapodás életbe lépése óta 80 százalékkal csökkent az Égei-tengeren Törökországból Görögországba átkelő menedékkérők száma – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című német vasárnapi újság az uniós határigazgatási ügynökség (Frontex) adataira hivatkozva.

A lap szerint a megállapodás még az ügyet közelről ismerő szakértők várakozásainál is gyorsabban és jobban fejti ki hatását.

A Frontex kimutatása alapján az idén a január 1-je és március 20. – a megállapodás életbe lépésének napja – között naponta átlagosan 1676-an érkeztek a görög szigetekre, azóta pedig naponta átlagosan 337-en, ami 80 százalékos csökkenést jelent.

Az Európai Bizottság megelégedéssel nyugtázta a fejleményt, de az eredmények “offenzív kommunikációjával” még vár, figyeli, hogy mennyire tartós a visszaesés – írta a FAS.

A 80 százalékos csökkenés több tényezőre vezethető vissza. A legfontosabb, hogy Törökországban elterjedt az a hír, hogy az Égei-tengeren keresztül Görögország felé vezető migrációs útvonal zsákutca. Ebben szerepe van az Európai Bizottságnak is, amely kampányt indított a közösségi portálokon, és Törökországban szórólapokon is terjesztette a hírt. A török hatóságok is határozottabban lépnek fel, sűrűbben ellenőrzik a görög szigetekkel határos partvidékre vezető utakat és gyakrabban hajtanak végre az embercsempészeket célzó akciókat, aki pedig mégis nekivág a tengernek, számolhat azzal, hogy még a török felségvizeken feltartóztatják és visszafordítják hajóját. Továbbá hatékonynak bizonyult az embercsempészet elleni küzdelemben a térségben indult NATO-küldetés is, és az észak-atlanti szövetség kötelékében tevékenykedő hat hajó jelenlétének az a “hasznos mellékhatása” is megvan, hogy kevesebben vesznek oda a tengeren, mert a bajba került csempészhajókról gyorsan kimentik az embereket.

A FAS szerint a görög menekültügyi intézményrendszer fejlesztése is jól halad. A menedékjogi kérelmek minél gyorsabb elbírálása Görögországnak is érdekében áll – mutatott rá a német lap. Azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és nemzetközi civil segélyszervezetek a befogadóállomások zártsága miatt tiltakozásból felmondták az együttműködést, megjegyezte, hogy ez a lépés nem mentes az álszentségtől, tekintve, hogy ezek a szervezetek például Jordániában szögesdróttal körülvett, a hadsereg által lezárt menekülttáborokban jelen vannak, és nem jeleztek kifogásokat.

Ugyanakkor az Európai Bizottság ezen a területen engedményekre készül, a tervezett új szabályozás szerint a befogadóállomások lakói kérelmük elbírálásáig szabadon mozoghatnak majd az adott szigeten, és így várhatóan visszatér majd az UNHCR és a többi segélyszervezet.

Görögország és az uniós társországok együttműködéséről sok jó hírt hallani – áll a FAS beszámolójában, amely szerint főleg Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és az uniós soros elnök Hollandia támogatja megállapodás végrehajtását. Nagy-Britanniával kapcsolatban hozzátették, hogy beigazolódott, ami már a legutóbbi uniós csúcson is látható volt: David Cameron igyekszik mindent megtenni a válságkezelés sikeréért, arra számítva, hogy az eredmények a hasznára válhatnak az uniós tagságról rendezendő népszavazás ügyében.

Számos további tagállam is egyre inkább közreműködik a válságkezelésben, és “csak két ország csinál úgy, mintha semmi köze nem lenne az egészhez: Magyarország és Ausztria” – olvasható a konzervatív német hetilap összeállításában.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik