Nagyvilág

B-52-esekkel bombázhatja az USA az ISIS-t

B52-es bombázó (bombázó, b52,)
B52-es bombázó (bombázó, b52,)
A középkorba már nehéz lesz a középkori Iszlám Államot visszabombázni, de valami hasonló a cél. A szőnyegbombázást kizárták.

B-52 Stratofortress stratégiai nehézbombázókat telepített szombaton Katarba az Egyesült Államok az Iszlám Állam elleni harc részeként. Az 1991-es Öböl-háború óta először szállnak majd fel amerikai B52-esek a Közel-Keleten. Utoljára harci bevetésen 2006-ban alkalmazott az USA B52-eseket Afganisztánban, majd 2015-ben egy jordániai, amerikai irányítású hadgyakorlaton vettek részt a gépek.

Katar az Egyesült Államok szoros szövetségese a térségben. A Dohától délnyugatra fekvő al-Udeid támaszpont 2003 óta az amerikaiak rendelkezésére áll. Ide érkeztek a nyolc hajtóműves B-52-es interkontinentális nehézbombázók. Chris Karns alezredes, a központi főparancsnokság szóvivője azonban biztonsági okokra hivatkozva nem közölte, hogy pontosan hány repülőt küldtek Katarba.

Charles Brown altábornagy, a légierő központi főparancsnokságának parancsnoka nyilatkozatában kiemelte: a B52-esek bevetése is jelzi az amerikai elszántságot az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Az altábornagy szerint a B52-esek képesek lesznek stratégiai támadásokra és tengeri hadműveletekre is. Nem hajtanak végre szőnyegbombázásokat, mert az amerikai erők “minimalizálni akarják a civil áldozatok számát”. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik