Nagyvilág

“Agymosás” alá vetették az egyik brüsszeli terroristát

A brüsszeli merényletekben vállalt szerepe miatt pénteken elfogott 23 éves Osama Krayem svéd állampolgárságú, második generációs bevándorló. Malmö Rosengard nevű negyedében lakott, ahol piti bűnöző volt, mielőtt “agymosáson” ment keresztül, és csatlakozott a szíriai iszlamista szélsőségesekhez.

A szülei Palesztinából érkeztek. Rosengardban 80 százalék fölött van a munkanélküliség aránya. Jól ismerte őt a helyi rendőrség, többszörös visszaeső volt, például lopkodott. A radikálisok tökéletes célpontja volt: nem volt se munkája, se pénze, se jövője – mondta Muhammad Khorsid, aki beilleszkedési programot vezet a városrészben a bevándorlók számára.

A nagynénje szerint a családot elborzasztotta a hír, hogy Osama a szélsőségesekhez fordult. Radikalizálódása hirtelen és váratlan volt.

Hirtelen eltűnt. A családban senki sem tudott róla. Aztán külföldről hívott fel, és azt mondta: velük vagyok és nem térek vissza.

Korábban naponta ötször imádkozott, és a mecsetben is töltött időt a barátaival, de senki sem gondolta róla, hogy Szíriába utazhat, és csatlakozhat a dzsihádhoz. Az anyja belebetegedett ebbe. Előtte a fiú ivott, drogozott és belekeveredett kisebb bűncselekményekbe is. Aztán eltávolodott barátaitól, szakállat növesztett, és prédikációkat hallgatott a mobilján keresztül különböző hitszónokoktól.

Krayem képeket töltött fel magáról a közösségi portálokra, például egy olyat is, amelyen egy géppisztollyal látható az Iszlám Állam lobogója alatt. Szíriába 2015-ben ment.

Magnus Ranstorp svéd terrorellenes szakértő szerint Krayem megpróbált másokat is toborozni Malmöben. Ranstorp egy 2009-ben készült tanulmányban már felhívta a figyelmet az iszlamista szélsőség terjedésére Rosengardban.

A belga ügyészek szerint Krayem a Maelbeek brüsszeli metróállomásban önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraoui társaságában volt, és ő vásárolta a repülőtéren elkövetett merényleteknél használt táskákat. Szíriából Görögországon keresztül tért vissza 2015 szeptemberében.

Foci vagy radikalizmus

Agymosáson ment át, de nem tudjuk, hogy ki részéről, mikor és hol – mondta Nabil Chibib, egy 46 éves libanoni palesztin, aki 1990. óta él Svédországban, és – mint mondta – ismeri Krayem apját, aki orvos, és imám is az egyik ottani mecsetben, de nem szélsőséges.

Szombaton senki sem nyitott ajtót a családnál. A lépcsőházban egy fiatal férfi udvariasan elküldte az AP amerikai hírügynökség tudósítóját.

Chibib sajnálkozott azon, hogy Rosengard a maga szürkés háztömbjeivel gyakran kerül negatív összefüggésben a svéd és a külföldi sajtó címlapjaira. A környéken régóta gondok vannak a bűnözés miatt, noha még mindig jobb a helyzet, mint a nagy amerikai városok nyomornegyediben. Rosengard leghíresebb szülöttje Zlatan Ibrahimovic labdarúgó.

A negyedből két kiút van: a labdarúgás vagy a radikalizmus – véli Chibib. Zlatan kemény, goromba gyerek volt, de a futball felé indult el, az egyik ösvényt választotta. Mindig is az egyik lesz közülünk. Krayem nem – jelentette ki.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik