Nagyvilág

A brüsszeli és párizsi merényletek összes gyanúsítottját elfogták

A tegnap elfogott hat ember közül kettőt elengedtek.

A belga szövetségi ügyészség négy embert terrorizmussal gyanúsít abból a hatból, akit pénteken fogtak el egy rendőrségi akciósorozatban – közölték szombaton Brüsszelben.

A szombat délutáni ügyészségi tájékoztatás szerint az elfogottak egyike, Mohamed Abrini az a “kalapos férfi”, aki a két öngyilkos merénylővel együtt látható azon a biztonsági kamerafelvételen, amely március 22-én a brüsszeli Zaventem repülőtéren készült, nem sokkal a robbantások előttEgy ügyészségi szóvivő közölte, hogy Abrini elismerte, ő látható a felvételen.

A férfit – aki a gyanú szerint a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak bűntársa – “egy terrorcsoport tevékenységében és terrorista gyilkosságokban való részvétellel vádolják” – áll a szövetségi ügyészség közleményében.

A belga ügyészség szombati tájékoztatása szerint szintén terrorizmussal gyanúsítanak egy Osama K. nevű férfit. Őt a Maelbeek metróállomásban önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraoui társaságában látták a merénylet előtt.

A helyi média a svéd állampolgárságú Osama Krayemként azonosította. Vele kapcsolatban pénteken az ügyészség szóvivője elmondta, hogy 2015 októberében egy Salah Abdeslam által bérelt autóval a németországi Ulmból hozták Belgiumba, és ő volt az, akit egy áruház belső kamerarendszere rögzített, miközben a repülőtéren elkövetett robbantásos merényleteknél használt táskákat megvásárolta.

A szombati tájékoztatás szerint két ruandai állampolgárságú férfit is őrizetben tartanak, míg a pénteken Mohamed Abrini társaságában elfogott két másik embert kikérdezés után szabadon engedték.

A Reuters hírügynökség összesítése szerint a pénteki brüsszeli őrizetbe vételekkel a hatóságok elfogták vagy megölték a párizsi és a brüsszeli merényletekkel összes ismert gyanúsítottját.Charles Michel belga kormányfő szombat délután sajtótájékoztatóján ugyanakkor kijelentette: a nyomozó hatóságok eredményei ellenére továbbra is ébernek, óvatosnak kell maradni.

Szombat kora délután újabb rendőrségi akciót folytattak Brüsszel Etterbeek nevű negyedében, ahol a rendfenntartó szervek speciális egységei mellett mesterlövészek és tűzszerészek is megjelentek. Erről az ügyészség annyit közölt, hogy átkutattak egy lakást, amit a gyanú szerint korábban a merénylők használtak, de nem találtak sem robbanószert, sem fegyvert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik