Nagyvilág

Merkel és Seehofer félreteszi az ellentéteket

Németországban a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás miatt félreteszi a menekültválság kezelése körüli ellentéteket Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke és Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke – írta a Der Spiegel.

A német hírmagazin a szombati – digitális formátumban péntek este kiadott – számában CDU/CSU-s körökre hivatkozva azt írta, hogy Angela Merkel és Horst Seehofer szerdán tartott berlini találkozójukon igyekeztek túllépni az utóbbi hónapok vitáin, és megállapodtak arról, hogy a menekültek ügyét fokozatosan háttérbe szorítják és elkezdik a felkészülést a 2017-es választási kampányra. Horst Seehofer kezdeményezésére abban is megállapodtak, hogy a nyugdíjrendszer reformja lesz a kampány egyik fő témája. A pártszövetség vezetői vasárnap folytatják az egyeztetést – írta a Der Spiegel.

Időskori szegénység, bukorr reform?

Horst Seehofer a szerdai találkozó előtt azt mondta, hogy az uniópártoknak a támogatók lemorzsolódásának feltartóztatásához ismét világosan meg kell fogalmazniuk, hogy mit akarnak elérni, mi a tervük Németországgal. Pénteken pedig Münchenben a CSU új székházának avatóünnepségén elmondott beszédében mélyreható nyugdíjreformot sürgetett. Úgy vélte, kudarcba fulladt a kétezres évek elején – a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek kormánya alatt – bevezetett reform, amely egy tőkefedezeti elven működő előtakarékossági pillért állított a rendszerbe. Mint mondta, a neoliberális reform megbukott, és az időskori szegénység fenyegeti a németeket.

Kifejtette, hogy a nyugdíjreformot egy új, átfogó program részének szánja, amely az uniópártoktól elfordult szavazók bizalmának visszaszerzésére hivatott. Rámutatott, hogy a néppártok – a CDU/CSU és az SPD – egykor a szavazók 80 százalékát képviselték, most pedig már ennek csak a felét.

Az újonnan érkező menedékkérők száma rohamosan csökken Németországban, a napi átlag 200 alatt van, holott tavaly ősszel volt időszak, amikor naponta 10-15 ezren érkeztek. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter pénteken Berlinben az idei első negyedév folyamatait bemutató tájékoztatóján kiemelte, hogy a csökkenés igen jelentős mértékben a nyugat-balkáni migrációs útvonal lezárásának tulajdonítható. Hozzátette, hogy a német kormány ugyan bírálta az útvonal lezárását, mert egyoldalú intézkedés volt, de “a vita véget ért”, mert az EU-Törökország megállapodás megkötésével sikerült elérni egy “európai megoldást”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik