Külföld

A körmüket lerágják az osztrákok az izgalomtól

24.hu
24.hu

2016. 04. 08. 14:44

Soha ennyi jelölt nem indult még az államfői székért Ausztriában, ami felcsiholhatja a szavazókedvet is. A Zöldek jelöltje üdítő kampánnyal hasít, fő ellenfele a szélsőjobb jelöltje.
Korábban a témában:

Bő két héttel az ausztriai elnökválasztás április 24-i első fordulója előtt továbbra is a Zöldek által támogatott független jelölt, Alexander Van der Bellen áll az élen, azonban csökkent az előnye a szabadságpárti jelölttel szemben – derült ki az elnökjelöltek legfrissebb népszerűségi adataiból, amiket az osztrák sajtó közölt pénteken.

Az OGM piac- és közvélemény-kutató felmérése szerint Van der Bellen 24, Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje pedig 22 százalékos támogatottsággal bír. A közvélemény-kutató március végén közölt eredményei szerint a Zöldek által támogatott politikus még 26, míg Hofer ugyanúgy 22 százalékon állt.

A Gallup adatai alapján 26 százalék szavazna Van der Bellenre és 23 Hoferre, míg pár hete 25-21 volt az eredmény. A Unique Research legutóbbi felmérése szerint a korábbi 32 helyett jelenleg 29 százalékos Van der Bellen támogatottsága, míg az FPÖ jelöltjét 23 százalék választaná, nagyjából ugyanannyian, mint március közepén. Mindhárom kutató eredménye szerint a független Irmgard Griss a harmadik, a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer a negyedik, a néppárti Andreas Khol az ötödik és Richard Lugner építési vállalkozó a hatodik helyen áll.

Miért Van der Bellen a kedvenc?

Van der Bellen programja alapján a menekültek befogadásáról az unió tagállamainak közösen kellene gondoskodniuk, illetve az osztrák kormányt bírálva jogellenesnek tartja a befogadható menekültek felső határának megállapítását. Felépített kampánycsapat áll mögötte, plakátkampányának már képi világa is kitűnik a többi induló közül. A Der Standard által idézett szakértő szerint a szabadságpárti szavazók megszólítása végett választotta éppen a hazaszeretet és az összetartás fogalmát a plakátkampány központi eleméül.

Elemzők szerint a szavazók Van der Bellent, a “média kedvencét” azért választanák, mert sokak szerint ő tudná a legeredményesebben felülbírálni a kormányt. A felmérések alapján nemcsak a Zöldek szimpatizánsai voksolnának rá, hanem a jobboldali és a szociáldemokrata táborban is jelentős bázissal rendelkezik. Sokaknak azért szimpatikus, mert egyáltalán nem tipikus politikus alkat, saját magát is “kívülállóként” jellemezte.

Van der Bellen 11 évig volt a Zöldek szóvivője, azonban jelenleg függetlenként indul, ugyanakkor élvezi a pártvezetés személyi és anyagi támogatását. Az elemzők szerint a választók Van der Bellen “függetlenségét” nem feltétlenül tartják hitelesnek.

A nagy Twitter-mágus

A Kurier elemzése szerint a Twitteren, aminek Ausztriában 410 ezer aktív felhasználója van, a legtöbb követőt Van der Bellen tudhatja magáénak, azonban a jelöltek közül ő kommunikál legtöbbször a Twitteren. A jelöltek közül egyedül a néppárti Khol nem rendelkezik saját oldallal. A Facebookon a hat induló közül Van der Bellen oldala volt sokáig a legkedveltebb, azonban április első hetében már a szabadságpárti Hofert követték a legtöbben.

A Kleine Zeitungban megjelent elemzés szerint Ausztria az egyik legizgalmasabb államfőválasztás elé néz, hiszen a tisztséget eddig csak szociáldemokrata vagy néppárti jelölt nyerte el. A mostani eredmények szerint azonban a két kormánypárti jelölt nem jutna be az elnökválasztás második fordulójába sem, aminek során a két legtámogatottabb jelölt mérettetik majd meg, ha az első helyezett nem szerez abszolút többséget. A választás történetében csupán egyszer, 1951-ben indult ennyi jelölt az államfői tisztségért.

Nálunk elképzelhetetlen részvétel

A felmérések szerint nagyjából 70 százalékos választási részvételre lehet majd számítani. A legutóbbi választáson, 2010-ben a szavazatra jogosultak 54 százaléka vett részt a voksoláson, ami a legalacsonyabb részvétel volt azóta, hogy 1980-ban eltörölték a kötelező voksolást. 1980 óta az elnökválasztási részvétel folyamatosan csökkent, 2004-ben 72, 1998-ban 75, 1992-ben pedig 85 százalék ment el szavazni.

Áprilisban 6,4 millió szavazásra jogosult járulhat az urnák elé, vagyis 3700-zal többen, mint a 2013-as parlamenti választásokon. Az államfőválasztáson mintegy 41 ezer külföldön élő ausztriai adhatja majd le voksát. Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól, és egyszer újítható meg. A szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta Ausztria államfője, hivatali ideje 2016. július 8-án jár le. Mivel már másodjára tölti be a tisztséget, nem indulhat újra. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.