Nagyvilág

Panamázás Izlandon: a mezőgazdasági minisztert nevezték ki a kormányfői posztra

Sigurdur Ingi Jóhannsson mezőgazdasági minisztert nevezte ki az izlandi kormánykoalíció az offshore-botrányban érintett, ideiglenesen félreálló Sigmundur David Gunnlaugsson miniszterelnök helyére, tudatta egy kormánykoalíciós törvényhozó.

Korábbi közlések szerint az izlandi kormány el szeretné kerülni az idő előtti választásokat azzal, hogy a félreálló, de posztjáról végérvényesen le nem mondó Gunnlaugsson helyére egy “helyettesítőt” jelöl ki.

Ugyanakkor Birgitta Jonsdottir, az ellenzéki Kalózpárt vezetője újságírókkal szerdán közölte: az ellenzéki pártok megegyeztek a kormánykoalícióval arról, hogy ősszel választásokat tartanak az északi szigetországban.

A Gunnlaugsson vezette Haladó Párt mellett a Függetlenségi Párt alkotja a kormánykoalíciót. A legfrissebb felmérések szerint a Kalózpárt vezeti a népszerűségi listákat.

Az izlandi kormányfő hivatala szerdán közölte, hogy Gunnlaugsson a korábbi hírekkel ellentétben nem mond le, de ideiglenesen félreáll. A miniszterelnök azért került bajba, mert kiderült, hogy ő és felesége az offshore cégekről a napokban kiszivárogtatott panamai dokumentumok szerint közel 4 millió dollár (több mint egymilliárd forint) értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból a 2008-as pénzügyi válság idején. A kormányfő azt mondja, hogy nem követett el adócsalást.

Az ügy előzménye, hogy vasárnap hatalmas információtömeg került nyilvánosságra volt és jelenlegi politikai vezetők, üzletemberek, hírességek, neves sportolók, valamint bűnözők titkos offshore üzleteiről a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely számos országban székhellyel bíró, névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára. A több százezer céggel kapcsolatos adatokat egy titkos forrás szivárogtatta ki a Süddeutsche Zeitung német lapnak. Az ügyvédi iroda szerint külföldi szerverről indított informatikai támadás áldozata lett, és egyetlen bűncselekmény történt: a cégük elleni hackertámadás és az ennek révén történt információk kiszivárogtatása tőlük.

A kiemelt képen: Sigmundur Gunnlaugsson, AFP

(Telegraph, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik