Külföld

Olaszul kell beszélniük a muzulmánoknak az imahelyeken

24.hu
24.hu

2016. 04. 07. 08:26

Az olasz nyelv kötelező használatát rendelték el az északkelet-olaszországi Veneto tartományban levő muzulmán imahelyeken. A tartományi testület harminc igen, nyolc nem szavazattal, egy tartózkodás mellett megszavazta, hogy az ott élő muzulmánoknak olaszul kell beszélniük az általuk vallási célra használt helyszíneken.

A rendelkezés szerint kötelező az olasz nyelv használata “minden tevékenység során, amely nem szorosan vonatkozik a rituáléra”. Az ima szólhat arabul, de a muzulmán vallási közösséget vezető imámok beszédeinek olaszul kell elhangoznia.

A rendelet azt is előírja, hogy Veneto lakosai népszavazással döntsenek mecsetek esetleges építéséről. A rendeletről a tartomány testületében a  jobbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselői igennel szavaztak, a balközép Demokrata Párt (PD) és az 5 Csillag Mozgalom (M5S) nemet mondott.

A PD és az M5S alkotmányellenesnek nevezte a testületi határozatot.

Veszélyes történelmi korszakban élünk, a terrorizmus fenyegetése közepette, ezért nem lehet megengedni, hogy bárhol ellenőrzés nélkül imahelyek jöjjenek létre, és számunkra érthetetlen nyelven szóljanak a prédikációk

– mondta Elena Donazzan, a Forza Italia politikusa, a tartomány oktatási tanácsosa.

A majdnem ötmilliós Veneto tartományban 166 ezerre teszik a muzulmánok számát, egyharmaduk Marokkóból származik. Veneto nem az első olaszországi tartomány, amely korlátozásokat vezetett be a muzulmánok istentiszteleti helyeivel kapcsolatban. Lombardia tavaly februárban léptetett életbe szigorú szabályozásokat a mecsetek építését illetően.

A tartomány székhelyén, Milánóban és környékén él a legnépesebb, több mint fél milliósra becsült olaszországi muzulmán közösség. A lombardiai szabályozásokat az alkotmánybíróság idén februárban alkotmányellenesnek minősítette.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter szerdán hozta nyilvánosságra, hogy Olaszország területén 1205 “muzulmán központ” működik: négy mecset, 343 muzulmán kulturális központ, a többi pedig úgynevezett muzulmán imahely, amelyeknek nagy része üzlethelyiségekben, garázsokból kialakított imahelyeken, pincékben található. Rómában 1995-ben avatták fel Európa legnagyobb mecsetét.

Olaszországban másfél millió a muzulmánok száma, több mint kilencven százalékuk Olaszországban letelepedett bevándorló.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.