Nagyvilág

Együttműködést sürget a NATO az Iszlám Állam ellen

Erősítené együttműködését a közel-keleti és észak-afrikai országokkal a NATO, hogy hatékonyabbá tegye az Iszlám Állam elleni harcot – mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára az Atlantic Council washingtoni székhelyű kutatóintézetben.

A főtitkár szerint az említett térségek országainak vezetői kifejezték szándékukat a NATO-val való szorosabb együttműködésre, a katonai szövetségnek pedig válaszolnia kell ezekre a felhívásokra.

A NATO-nak meg kell erősítenie a kapcsolatát a közel-keleti arab országokat tömörítő Öböl-menti Együttműködési Tanáccsal (GCC). Ezt a július elején tartandó varsói NATO-csúcson fogják megvitatni.

Javasolni fogja az iraki kormánynak nyújtott kollektív segítség fokozását, ami magába foglalja az Iszlám Állam ellen harcoló iraki erők kiképzését és felszerelését.

A NATO-nak továbbá segítséget kell nyújtania több ország, mások mellett Líbia hadseregének kiképzésében a stabilitás és a biztonság növelése érdekében. A NATO-főtitkár azt reméli, ez jobban hozzájárulhat az IÁ ellen harcoló globális koalíció erőfeszítéseihez, de szerinte ez a harc sokáig fog tartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik