Nagyvilág

Cementgyári melósokat rabolt el az Iszlám Állam

Miközben Palmürába térnek vissza a lakosok, az ISIS még rúgott egyet a rendszerbe Damaszkusz mellett. Egy kisvárost támadtak meg, egy gyárat vertek szét.

Eltűnt mintegy 250 cementgyári munkás az Iszlám Állam (IÁ) támadása után a szíriai főváros, Damaszkusz közelében. Lehetséges, hogy a dolgozókat foglyul ejtették – közölte csütörtökön az érintett vállalat szóvivője. A munkásoknak azután veszett nyomuk, hogy a dzsihadisták megtámadták a cementgyárat – mondta a vállalati szóvivő.

A gyár Dmeir határában található, és a Damaszkusztól nagyjából 50 kilométerre lévő település lakosai megerősítették az értesüléseket. “Nem tudjuk elérni a hozzátartozóinkat azóta, hogy az IÁ hétfő délben megtámadta a gyárat” – mondta egyikük. A családok most attól tartanak, hogy a dzsihadisták elhurcolták a munkásokat.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű, kiterjedt szíriai hálózattal rendelkező szervezet szintén jelentette, hogy többtucatnyi munkás eltűnt. Dmeir térségében heves harcok folytak az elmúlt napokban. A szír kormányerők tűz alá vették a kisvárosban magukat elsáncoló szélsőségeseket. Az OSDH szerint 18 polgár vesztette életét.

Palmüra újraéled

A damaszkuszi hatóságok eközben csütörtökön előkészítették a lakosok visszatérését az IÁ-tól múlt héten visszafoglalt Palmürába. A lakosok első csoportját szombaton tervezik buszokkal visszavinni otthonaikba Homszból – mondta a tartományi kormányzat szóvivője. Szerinte a lakóterületek mintegy 45 százaléka megsemmisült, de a lebombázott házak és az elektromos hálózat javítási munkálatai már megindultak.

Mielőtt Palmürát az IÁ tavaly májusban elfoglalta volna, a városnak közel 70 ezer lakosa volt. Többségük elmenekült, ugyanakkor becsült adatok szerint 15 ezren a településen maradtak. Az IÁ és a szír hadsereg mostani harcai elől azonban ők is elmenekültek. Egyelőre nem tudni semmit hollétükről. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik