Nagyvilág

Az Iszlám Állam tagjait kapták el a dánok

Azt még nem tudni, készültek-e terrortámadásra a koppenhágai ISIS-sejt tagjai, mindenesetre már a rács mögött várják a pénteki meghallgatást.

Négy embert vettek őrizetbe a dán hatóságok Koppenhágában egy terrorellenes razziában, mindannyian az Iszlám Állam tagjai – írja a Newsweek. Fegyvereket és lőszert is lefoglaltak, azt még nem tudni azonban, terveztek-e merényletet az elfogottak. Azzal gyanúsítják őket, hogy Szíriában jártak, ahol kiképzést kaptak.

Az Ishöj és Tingbjerg városrészekben történt a razzia, az elfogottak pedig már bíróság elé is állhatnak pénteken. A rendőrség szerint újabb őrizetbe vételek várhatóak. Dániában eddig egy ember ellen indult csak eljárás szélsőséges szervezetekben való részvétel miatt, a 23 éves vádlott pere májusban kezdődik.

A dánok tavaly február óta nagyon odafigyelnek az iszlamistáikra, mivel ekkor egy sajtószabadságról szóló beszélgetésen lövöldözött egy merénylő két ember életét kioltva. Az Iszlám Állam közben hétfőn megfenyegette Rómát, Londont és Berlint mint potenciális célpontokat. Összesen kb. 1000 olyan európai lehet, aki kiment Szíriába és Irakba radikalizálódni, majd hazatért. A dánok 125 elutazottról tudnak, közülük 27 fő meghalt a harcokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik