Nagyvilág

Az argentin elnököt is utolérte a Panama-botrány

Találtak egy offshore-céget Mauricio Macri nevén, de az elnöki hivatal szerint az az apja cége, az elnök neve csak formalitásból került a papírokra.

Az argentin ügyészség bejelentette csütörtökön, hogy vizsgálatot készül indítani Mauricio Macri államfő ügyében, aki a gyanú szerint elhallgatta a vagyonnyilatkozatában, hogy érdekelt egy karibi offshore cégben.

Az elnök esetleges érintettsége a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott iratokból derült ki. “Meg kell állapítanunk, hogy Macri elnök szándékosan hallgatta-e el a tulajdonosi érdekeltségét az eskü alatt tett vagyonnyilatkozatában, és ezt hátsó szándékkal tette-e” – mondta Federico Delgado ügyész a Radio Continental adónak.

Az elnököt egy ellenzéki parlamenti képviselő jelentette fel az ügyészségen. A vizsgálat annak megállapítására is irányul, hogy a Bahamákon bejegyzett cég követett-e el esetleg pénzügyi szabálytalanságokat, és hogy az elnök részt vett-e bennük – mondta Delgado.

Az argentin államelnökség az esetleges érintettség kiszivárgása után nyilatkozatot adott ki, miszerint a Fleg Trading Ltd-t Macri édesapja hozta létre, és a fia nevének feltüntetése a cég igazgatóságában “egyszerű formaság” volt. Marcos Pena kabinetfőnök is kijelentette egy keddi sajtótájékoztatón, hogy az elnöknek nincsenek be nem vallott bankszámlái, és nincs mit titkolnia.

Mauricio Macri tavaly december óta Argentína elnöke. A tisztségbe a Cambiemos (Változtatunk) nevű pártszövetség jelöltjeként jutott be a korábbi baloldali államfőt lecserélve. (MTI)

(Macri a kép bal oldalán látható, Evo Morales bolíviai elnökkel.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik