Nagyvilág

Ted Cruz brutális vereséget mért Trumpra

A texasi szenátornak ezzel sikerült megállítania a milliárdos üzletember menetelését a republikánus elnökjelölti cím megszerzése felé. Közben a demokratáknál Hillary Clinton újabb vereséget szenvedett Bernie Sanderstől.

A vártnál is magabiztosabb győzelmet aratott Donald Trump felett Ted Cruz texasi szenátor a Republikánus Párt wisconsini előválasztásán. Az ultrakonzervatív politikus 70 százalékos feldolgozottság mellett a szavazatok 50 százalékát szerezte meg, míg a New York-i milliárdos a voksok 33 százalékát tudhatja magáénak. A még szintén versenyben lévő John Kasich ohiói kormányzóra a választók 14 százaléka szavazott.

Cruznak mindenféleképpen meg kellett nyernie a keddi előválasztást ahhoz, hogy megakadályozza, hogy Trump legyen a Republikánus Párt elnökjelölje. A közvélemény-kutatások a texasi szenátor győzelmét jelezték, de végül nagyobb arányú győzelemet aratott, mint amit a felmérések mutattak. Donald Trump veresége azt jelenti, már gyakorlatilag lehetetlen lesz számára, hogy még a nyári elnökjelölő gyűlés előtt bebiztosítsa végső győzelmét, és több évtized után először csak a konvención fog eldölni, hogy ki lesz a republikánusok elnökjelötje.

Ted Cruz nagy részben a Trump-ellenes szavazatoknak köszönheti wisconsini győzelmét. A New York-i üzletember egy katasztrofálisra sikerült hét után vágott neki a wisconsini előválasztásnak, aminek hatására a republikánus szavazók egyre nagyobb arányban kérdőjelezték meg, hogy eléggé felkészült-e arra, hogy elfoglalja a Fehér Házat. A wisconsini konzervatívok között készült felmérések szerint a republikánusok 37 százaléka “ijesztőnek”, 18 százaléka pedig “aggasztónak” tartja a lehetőséget, hogy Trump lehet az Egyesült Államok elnöke. Cruz győzelmi beszédében “fordulópontnak” nevezte a wisconsini előválasztást, és a párt vezetésével fagyos viszonyban lévő politikus egységre szólította fel a republikánusokat, hogy közös erővel akadályozzák meg Trump győzelmét. Közben a vereségét előre megérző Trump egyátalán nem tartott beszédet, és a szokásokkal ellentétben még csak nem is gratulált ellenfelének. Ehelyett kampánya egy kemény hangú közleményben támadta Cruzt, a pártvezetés bábjának nevezve a texasi szenátort, akit arra használnak a “pártfőnökök”, hogy “ellopják” tőle az elnökjelölti címet.

Előválasztást tartott az államban a Demokrata Párt is,

ahol Bernie Sanders vermonti szenátor újabb, sorozatban már a hatodik győzelmét aratta Hillary Clinton felett. Több mint 70 százalékos feldolgozottság mellett a szociáldemokrata vermonti szenátor a szavazatok 56 százalékát szerezte meg, míg a pártvezetés támogatását élvező egykori külügyminiszter 43,5 százalékon áll.

A fiatal, radikális változást váró demokrata szavazók körében rendkívül népszerű Sanders ezzel egymás után már a hatodik győzelmét aratta az első női amerikai elnök címére áhítozó Clintonnal szemben. Egy hónapja még úgy tűnt, hogy Clinton már kezdi bebiztosítani, hogy ő legyen a demokraták elnökjelöltje, de a vermonti szenátornak márciusi jó teljesítményével sikerült versenyben maradnia.

A két demokrata jelölt most New York-ra koncentrál, ahol két hét múlva tartanak előválasztást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik