Nagyvilág

Putyin repülői pörköltek oda az al-Kaida haverjainak

Az an-Nuszra Front felkelői támadást indítottak Aleppó egyes negyedei ellen, az orosz gépek pedig nem késlekedtek, mentek bombázni.

Orosz légicsapások törték meg az al-Kaidához kötődő an-Nuszra Front nagyszabású támadását Aleppó térségében – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium, a szíriai tűzszünet betartását felügyelő központra hivatkozva.

Az an-Nuszra Front tüzérségi előkészítés után mintegy 1500 fegyveressel, három harckocsival és 20, nagykaliberű gépfegyverrel felszerelt kocsival indított támadást Aleppó Asrafíja és es-Sabábi kerületeiből a kurd milíciák állásai ellen Sejk-Makszúd kerületben.

A támadásban 18 lakos vesztette életét, köztük gyerekek, illetve a kurd milícia 11 katonája is. A helyzet kiéleződése miatt – légi felderítést és a célpontok pontos koordinátáinak meghatározását követően – az orosz légierő repülői csapásokat mértek a dzsihadistákra, megtörve támadásukat.

Oroszország március közepén szíriai kontingensének csökkentését jelentette be. Vlagyimir Putyin elnök kijelentette, hogy Szíriában “a kitűzött feladatok megoldásához elegendő” orosz katonai erő maradt. Hozzátette, bár ezt Oroszország nem szeretné, néhány óra alatt képes megerősíteni a szíriai erőit. A maradó orosz egységek feladata a tűzszünet betartásának felügyelete és az országon belüli politikai párbeszéd biztosítása.

Az orosz-amerikai megállapodás alapján február 27-én létrejött szíriai tűzszünet – amit az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatban támasztott alá – nem terjed ki a szervezet által is terrorszervezetnek minősített Iszlám Államra és an-Nuszra Frontra. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik