Nagyvilág

Nem bukott állam Belgium a kormányfő szerint

Visszautasította a kritikákat a belga miniszterelnök, aki szerint Amerikában és Nagy-Britanniában is voltak már merényletek, és újra kell gondolni a hatóságok feladatköreit.

A márciusi brüsszeli terrortámadások kétségtelenül kudarcot jelentenek Belgium számára, az ország azonban a bírálatok ellenére nem számít bukott államnak – jelentette ki szerdán Charles Michel belga kormányfő. “Ha történik egy ilyen támadás, az természetesen kudarcot jelent” – ismerte el a miniszterelnök a brüsszeli régió kormányzatát vezető Rudi Vervoorttal közösen tartott sajtóértekezletén.

Mint mondta, ez még nem jelenti azt, hogy országa bukott állam lenne. Hozzátette, hasonló kudarcot jelentettek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások az Egyesült Államok számára vagy a 2005-ös londoni metrórobbantások Nagy-Britannia számára. Michel kijelentette, Belgiumnak soha nem látott tragédiával kellett szembenéznie, de a hatóságok gyors válaszintézkedéseket foganatosítottak a biztonság megerősítésére.

A támadások előtt is tisztában voltunk a fenyegetettséggel. Kezdeményeztük a biztonsági és a radikalizálódás elleni intézkedések fokozását. Néhány hónap alatt harminc konkrét gyakorlati intézkedést hajtottunk végre.

A kormányfő szerint a hatóságoknak ennél is többet kellett volna tenniük a terrorcselekmények megakadályozására. Michel szerint fokozni kellene a rendőri erőknek és az ügyészségeknek nyújtott támogatást. A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy két héttel a két helyszínen elkövetett támadások után Brüsszelben az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba, várhatóan a jövő héten a metróközlekedés is teljesen helyreáll.

A brüsszeli repülőtéren és a metróban végrehajtott március 22-i merényletekben harminckét ember életét vesztette és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik