Nagyvilág

Az al-Kaida megerősítette az an-Nuszra Front szóvivőjének halálát

Megerősítette az an-Nuszra Front szóvivőjének, Abu Firász asz-Szúrinak a halálát az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya.

Az AQIM kedd este közzétett közleményében emlékezett meg a szervezet szíriai szárnyának volt terrorista vezetőjéről, és megerősítette, hogy egy amerikai légicsapásban halt meg Firász.

A Pentagon vasárnap közölte, hogy az amerikai légierő csapást mért az al-Kaida vezetők gyűlésére Észak-Szíriában, ahol a befolyásos terrorista vezető is jelen volt. Az Egyesült Államok akkor még nem tudta megerősíteni, hogy Firász valóban meghalt.

Értesülések szerint Firász, valódi nevén Radvan Nammusz az an-Nuszra alapító tagjainak egyike, emellett a szervezet súra tanácsának, a politikai döntéshozatali testületének a magas rangú tisztviselője volt. A férfi az 1980-as években Afganisztánban harcolt, és Oszama bin Ládennel, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat alapítójával is együttműködött.

Firásznak sok követője volt az iszlamista szervezeten belül, a szóvivő több, a kormányzás és a vallási jogtudománnyal kapcsolatos “tanítását” is közzétette az an-Nuszra.

A légi csapásban más dzsihadisták mellett Firász fia is életét vesztette.

Szíriában február végén lépett hatályba az orosz-amerikai megállapodáson alapuló fegyvernyugvás. A szórványos harcokat leszámítva a tűzszünetet eddig betartották a résztvevő felek. Az ENSZ által terrorszervezetként nyilvántartott csoportokra, így az an-Nuszrára és az Iszlám Államra nem vonatkozik a fegyverszünet.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik