Nagyvilág

A bajor miniszterelnök megint nekiment Merkelnek

Sürgősen irányváltásra van szükség Berlinben az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről, különben a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) választói támogatottsága a 30 százalékos határ alá süllyed – mondta szerdán Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke.

Horst Seehofer az Angela Merkellel szerda este Berlinben folytatott megbeszélése elé időzített nyilatkozatában kiemelte, hogy a támogatók lemorzsolódásának feltartóztatásához az uniópártoknak ismét világosan meg kell fogalmazniuk, hogy mit akarnak elérni, mi a tervük Németországgal.

“Angela Merkel és én nem fogunk változtatni menekültpolitikánkon”.

– mondta Volker Kauder, a CDU/CSU szövetségi parlamenti (Bundestag) frakcióvezetője, CDU-s képviselő.

A kancellári hivatalban este kezdődött megbeszélésen először Angela Merkel és Horst Seehofer tárgyal, majd csatlakozik hozzájuk Sigmar Gabriel alkancellár, a koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) elnöke. A találkozó célja előkészíteni az egy hét múlva tartandó koalíciós egyeztetést, amelyen kialakítják a nyári törvényhozási szünetig tartó időszak politikai napirendjét.

A CDU/CSU választói támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint a 32-36 százalék közötti sávban van. A menekültválság tavaly nyári elmélyülése előtt még 40 százalék körül volt. A CSU szerdán azért is bírálta a berlini vezetést, mert Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter egy nyilatkozatában utalt arra, nem újítják meg a tavaly szeptemberben ideiglenesen visszaállított határellenőrzés folytatására május 12-ig tartó uniós engedélyt.

Horst Seehofer kifogásolta, hogy Berlin nem egyeztetett az ügyben leginkább érintett Bajorországgal, szerinte a belügyminiszter nyilatkozata ilyenformán az “önkényeskedő kormányzati stílus” megnyilvánulása. Tobias Plate, a belügyminisztérium szóvivője a berlini kormányszóvivői tájékoztatón kiemelte, a sajtó eltúlozva tálalta a tárcavezető vonatkozó nyilatkozatát.

Nincs szó a határellenőrzés befejezésére irányuló szándékról, csak arról a reményről, hogy ha minden jól alakul, az uniós engedély lejárta után vissza lehet térni a schengeni belső határok nyitottságához – mondta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik