Nagyvilág

Tűzszünet némítja a karabahi ágyúk torkolattüzét

Hegyi-Karabah (Array)
Hegyi-Karabah (Array)
Talán van rá esély, hogy nem tör ki a Közel-Kelet előszobájában egy újabb véres háború az azeriek és örmények között.

Az azeri-örmény határon négy napja dörögnek a fegyverek, a kilencvenes évek eleje óta befagyott konfliktus újraéledt. A BBC szerint azonban van remény, az örmény szeparatisták és az azeri védelmi minisztérium is megerősítette, hogy tűzszünetet léptetnek életbe.

Korábban mindkét fél a másik könyörtelen megtámadásával fenyegetőzött, ha nem áll le a másik a harcokkal, Baku egyenesen a szakadár Hegyi-Karabah fővárosát, Sztepanakertet akarja lőni, ha nem lesz nyugalom. Az homályos, mennyi áldozata van a mostani harcoknak: az azeriek 16, az örmények 20 halottat (és 26 eltűntet) ismertek el eddig.

A konfliktus 1991-ben kezdődött, amikor a Szovjetunió szétesésével függetlenné vált Azerbajdzsán és Örményország is. Azeri területen egy tömbben él egy jókora örmény kisebbség, ők akartak csatlakozni az anyaországhoz. A háború az 1994-es tűzszünetig tartott és 30 ezer életet követelt. A mostani konfliktusban a törökök az azeriek, az oroszok az örmények oldalán álltak ki. Közben az EBESZ égisze alatt kedden összeül Bécsben egy orosz-amerikai-francia küldöttség, hogy beszéljenek a harcokról.

Megszólalt Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden arra szólította fel Azerbajdzsán és Örményország államfőjét, hogy biztosítsák a tűzszünet teljes körű betartását. A Kreml szerint Putyin telefonon tárgyalt Ilham Aliyev azeri és Szerzs Szargszján örmény elnökkel – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik