Nagyvilág

Panamázás: észak-koreai fedőcég is van az offshore cég ügyfelei között

Az észak-koreai atomprogram finanszírozására használt egyik fedőcég is a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda ügyfelei között van a The Guardian és a BBC jelentése szerint, amelyek részt vesznek az ügyvédi irodától kiszivárogtatott adatok feldolgozásában.

A phenjani székhelyű, de a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett DCB Finance nevű cégről van szó, amely a Daedong Credit Bank észak-koreai bank egyik leányvállalata. A társaságot egy észak-koreai állampolgár, bizonyos Kim Csol Szam és egy 1995 óta Észak-Koreában élő brit bankár, Nigel Cowie jegyezte be 2006-ban. Később Cowie lett a bank vezetője.

A kiszivárgott dokumentumok szerint annak ellenére, hogy a DCB Finance székhelye Phenjanban van, az ügyvédi iroda nem vett tudomást a cég és Észak-Korea kapcsolatáról mindaddig, amíg a Virgin-szigetek pénzügyi nyomozóhatósága 2010-ben tájékoztatást nem kért tőle a céggel kapcsolatban. Az ügyvédi iroda ettől kezdődően már nem képviselte a DCB Finance-t.

A DCB-t és leányvállalatát, valamint Kim Csol Szamot 2013 júniusa óta amerikai büntetőintézkedések sújtják, mert Washington azt gyanítja, hogy 2006 óta pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak két olyan észak-koreai jogi személyiségnek, amelyek “központi szerepet játszanak” az észak-koreai nukleáris és ballisztikusrakéta-program fejlesztésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik