Nagyvilág

Offshore-ozott a Transparency vezetője, lemondott

Lemondott kedden a Transparency International (TI) nevű nemzetközi civilszervezet chilei csoportjának vezetője, miután a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listán legalább öt hozzá kapcsolódó offshore céget találtak.

Habár Gonzalo Delaveau-t nem vádolják törvénytelenséggel, azzal, hogy az ő neve is szerepelt a panamai iratok között, megingott a korrupció ellenőrzését és felszámolását célzó szervezetben betöltött pozíciója, és emiatt benyújtotta lemondását.

A L’Espresso című olasz lap keddi értesülései szerint mintegy ezer olasz állampolgár nevét tartalmazza az adatbázis, és mások mellett Luca Cordero di Montezemolo, az Alitalia olasz légitársaság vezetője is a listára került.

Mauricio Macri argentin elnök neve ugyancsak felbukkant az iratokban a Fleg Trading Ltd. vállalattal kapcsolatban. Az államfő hétfőn az offshore cég jogszerűségét hangoztatta. Közlése szerint a céget 1998-ban jegyezték be brazíliai befektetési céllal. Mivel ez sosem valósult meg, 2008-ban felszámolták a vállalatot.

“Semmi különös nincs a műveletben” – tette hozzá.

Nem Macri az egyetlen argentin, akinek a neve szerepel a dokumentumokban: Daniel Munoz, a korábban elhunyt Nestor Kirchner és Cristina Fernandez egykori elnökök személyi titkára is felbukkant a listán.

Eduardo Cunha, a brazil parlament szóvivője, aki a Dilma Rousseff brazil elnök elmozdítását indítványozó ellenzék egyik vezéralakja, tagadta hétfőn, hogy köze lenne bármiféle offshore számlához.

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korrupció gyanújával felfüggesztett francia elnöke kedden közölte, minden számlájáról és vagyonáról tudnak az adóhatóságok. Platini neve ugyancsak felbukkant a dokumentumokban. A Le Monde közlése szerint Platini egy 2007-ben Panamában alapított offshore céget irányít.

Ion Sturzának, Moldova 1998 és 1999 közötti miniszterelnökének a kiszivárgott információk szerint két, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett offshore vállalatban vannak érdekeltségei. A politikus hétfőn tagadta, hogy bármiféle törvénysértést követett volna el.

Bidzina Ivanishvili korábbi grúz miniszterelnök pártjának egyik képviselője kedden azt mondta, a nyilvánosságtól visszavonult milliárdosnak nincs takargatnivalója. Ivanisvili a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég tulajdonosa volt, de az nem derül ki az iratokból, hogy mire használta a céget.

Pedro Almodóvar Oscar-díjas spanyol filmrendező testvére, Agustin – aki a direktorral közösen érintett offshore ügyletben – azt mondta: nem rendelkezett elegendő tapasztalattal, ezért döntött úgy, hogy offshore céget alapít.

Az iratokat kiszivárogtató Mossack Fonseca ügyvédi irodáról az amerikai pénzügyminisztérium dokumentumaiból kiderült, hogy egy olyan vállalat hivatalos közvetítőjeként működött, amelyre Robert Mugabe zimbabwei vezetővel fenntartott kapcsolatai miatt szankciókat vetett ki Washington.

Az amerikai hatóságok 2008-ban az amerikai állampolgárokat és cégeket eltiltották attól, hogy üzleti kapcsolatot tartsanak fenn Billy Rautenbach zimbabwei üzletemberrel és egyik cégével, a Ridgepoint Overseas Development Ltd. vállalattal. A pénzügyi tárca közleménye szerint a Ridgepoint hivatalos címeként a Mossack Fonseca brit-Virgin-szigeteki irodájának székhelyét jelölte meg.

A DNB norvég bank kedden sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy mintegy negyven ügyfelének segített offshore cégeket alapítani a Seychelles-szigeteken a Mossack Fonseca segítségével.

“Bár jogszerűen hoztuk létre ezeket a cégeket, ez nem jelenti azt, hogy helyesen cselekedtünk” – tudatta a pénzintézet. Az Aftenposten norvég napilap szerint ez esetben egyértelműen adóelkerülést szolgáló fantomcégekről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik