Külföld

Kohl sokat kockáztat azzal, hogy Orbán mellé áll Merkel ellenében

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 05. 14:37

A német sajtó a magyar belpolitikai helyzetet, illetve azt elemezte, hogy a magyar kormányfőt a volt német kancellár fogadja.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap a magyar belpolitikai helyzetről közölt beszámolót. Visszatérés a belpolitikába című írásában Stephan Löwenstein kiemelte, hogy Orbán Viktornak iskolai demonstrációkkal és korrupciós vádaskodásokkal kell szembesülnie.

A szerző szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozása az igazságosság, az egységesség és a hatékonyság növelését célozta, de “az eredmény ennek majdnem pontosan az ellenkezője lett”. A “Fidesz-kormány a megszokott ignoranciával reagált” a tiltakozásokra, a baloldali ellenzék rosszindulatú kampányának tulajdonította azokat, de “lassacskán enged” a követeléseknek.

A cikk a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosításáról hozott alkotmánybírósági döntéssel összefüggésben kiemelte, hogy a fejlemény “veszélyes” Orbán Viktornak, “erősen emlékeztet” a 2014-es választási győzelme után kialakult helyzetre, amelyben pártja és személyes támogatottsága “példátlan sebességgel csökkent”.

Mint akkor, úgy most is a korrupció és a kormány hibái jelentik a témát, és ezek sokkal kényesebbek Orbán számára, mint a Nyugaton megfogalmazódó, ám Magyarországon visszhangra alig találó kijelentések arról, hogy Vlagyimir Putyin Oroszországának mintájára irányított demokráciává akarja tenni Magyarországot. A FAZ szerzője hozzátette, a kormányfő 2015-ben egy “vakmerő manőverrel”, a migráció témájára építve oldotta meg a helyzetet, de úgy tűnik, hogy Magyarországon ez az ügy már elintézettnek számít, így “visszatér a belpolitika”.

Lovaggá ütés Orbánnak

A Handelsblatt című üzleti lap ezzel a címmel közölte Orbán Viktor kormányfő és Helmut Kohl volt német kancellár tervezett találkozójáról Hans-Peter Siebenhaar kommentárját. A szerző szerint Orbán Viktor mestere önmaga kedvező fényben történő bemutatásának, és a növekvő hazai elégedetlenség miatt szüksége van “Európa elismerésére”, olyan nagy “csillogást” pedig nemigen biztosíthat neki senki, mint Helmut Kohl.

A találkozó a volt német kancellárral “lovaggá ütés Orbán Viktornak” és “arculcsapás” Angela Merkelnek. Helmut Kohl

éppen az “illiberális demokrácia” modelljének feltalálóját

tiszteli meg magánfogadással. A találkozó nem meglepetés, mert “Merkel tudja, hogy egykori nevelőapja már régen jóváhagyta Orbán Viktor politikáját, a kerítések idegenellenes politikáját”. A gazdasági napilap szerzője szerint Helmut Kohl a találkozóval azt kockáztatja, hogy szertefoszlik a róla mint tiszteletre méltó idős államférfiról kialakult kép, hiszen felvetődik a kérdés, vajon nem ismerte fel, hogy csak díszletként szolgál Orbánnak ahhoz, hogy “lemossa riválisát, Merkelt”?

A kommentár szerint Orbán “politikai hittérítőnek tartja magát”, szívesen

exportálná a gazdasági nacionalizmusra és ellenfelei kirekesztésére alapuló “illiberális demokráciáját”,

de e modell ősi származását, történelmi jelentőségét is igazolnia kell ahhoz, hogy tekintélyét növelje a jobboldalon. Ebben “mérföldkő”, ha Helmut Kohl növendékeként állítja be magát. “Kár, hogy Kohl már nem látja át ezt az egyszerű politikai játszmát”- írta a Handelsblatt szerzője.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.