Nagyvilág

A legnagyobb német bankok is érintettek az offshore-botrányban

Németországban legkevesebb ezer ember és 28 bank vette igénybe a vasárnap kirobbant offshore-botrány főszereplőjének szolgáltatásait.

A Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda 11,5 millió dokumentumot tartalmazó – 2,6 terabájt nagyságú – kiszivárogtatott adatbázisának feldolgozását vezető Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint a hét legnagyobb német bank közül hat kapcsolatban állt a panamai ügyvédi irodával, és a 28 érintett bank több mint 1200 offshore céget alapított vagy kezelt ügyfelei számára az iroda közreműködésével. Csak a legnagyobb hitelintézet, a Deutsche Bank közreműködésével több mint 400, az üzleti tevékenység elrejtésére alkalmas offshore céget alapított a Mossack Fonseca, és ezek közül 50 még mindig működik.

Az adatok feldolgozásában részt vevő Nordeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság szerint az érintett németek között vannak bankárok, ügyvédek, vállalatvezetők és hírességek is. Érintett a botrányban például Anton Pohlmann, aki egykor Európa legnagyobb tojástermelő vállalkozását irányította, feltűnik az egyik leghíresebb német magándetektív, Werner Mauss neve, és a Forma-1-es versenyző, Nico Rosberg is.

A német politikában az offshore-botrány nyomán felerősödtek az adókerülés és a pénzmosás elleni szigorú fellépést sürgető hangok. Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter szerint be kell tiltani az összes olyan alapítványi és gazdasági társasági formát, amely átláthatatlan tulajdonosi szerkezetet eredményez. A német pénzügyi tárca már a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank április közepén tartandó washingtoni tanácskozásán új javaslatokat mutat be. Heiko Maas igazságügyi miniszter pedig közölte, hogy előkészítik a pénzmosás elleni törvény újabb szigorítását, amely egy úgynevezett átláthatósági nyilvántartás felépítését segíti elő.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik