Nagyvilág

Porosenko megúszhatja a Panama-botrányt

A panamai offshore-botrány kapcsán napvilágot látott listán szereplő 20 ukrán név közül az egyik Petro Porosenkoé, azonban ő az egyetlen honfitársai közül, aki ellen valószínűleg nem indítanak eljárást

Az ukrán korrupcióellenes iroda (NABU) nem vizsgálja Petro Porosenko elnök befektetéseit, mert az államfőre nem terjed ki hatásköre, a főügyészség pedig azt mondja, hogy “nem lát bűncselekményt” az államfő tevékenységében.

Porosenko neve is szerepel az offshore cégekről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listán. Vele együtt 20 ukrán neve olvasható a névsorban. A többiekkel szemben a korrupcióellenes iroda közleménye szerint már hozzáláttak az “adatelemzéshez”.

A múlt év végén létrehozott NABU magyarázata szerint a törvény úgy rendelkezik, hogy az iroda vizsgálatot folytathat magas rangú állami és önkormányzati tisztségviselőkkel, valamint leköszönt államfőkkel szemben, ugyanakkor a hivatalban lévő elnökre nem terjed ki a hatásköre.

Vladiszlav Kucenko, az ukrán főügyészség munkatársa közölte, hogy megvizsgálták a sajtójelentéseket Porosenko állítólagos törvényellenes tevékenységeiről, de nem találtak bűncselekményre utaló jelet. Szavai szerint folyamatosan érkeznek parlamenti képviselőktől megkeresések a főügyészséghez, követelve az elnökkel kapcsolatosan nyilvánosságra került információk kivizsgálását. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az alkotmány értelmében a főügyészségnek sincs joga vizsgálatot folytatni a hivatalban lévő államfővel szemben.

Oleh Ljasko, az ellenzékbe vonult parlamenti Radikális Párt vezetője az ügyben alkotmányos vizsgálatot követelt az ukrán elnökkel szemben. Facebook-oldalán Ljasko mérhetetlen cinizmusnak nevezte azt, hogy az államfő offshore cégeket hoz létre, miközben “ukrán katonák százai halnak meg” az ország keleti részében az oroszbarát szakadárok ellen vívott fegyveres konfliktusban.

Az államfőt érintően a Hromadszke ukrán televízióban jelent meg előző nap egy oknyomozó anyag. Eszerint Porosenko többször tett ígérete ellenére még mindig nem adta el Roshen édesipari vállalatát, ugyanakkor a cég aktívumainak szerkezetátalakítása érdekében három offshore vállalatot hozott létre.

Anatolij Rodzinszkij jogász az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak nyilatkozva ugyanakkor arra mutatott rá, hogy Porosenko úgynevezett “vak bizalmi” szerződést írt alá a Roshen irányításáról. A jogász magyarázata szerint ez annyit takar, hogy tulajdonosként átadta a vállalat irányításának jogát olyannak, akiben megbízik, és a továbbiakban semmiféle beleszólása nincs a cégnél hozott döntésekre. Hozzáfűzte, hogy ez bevett nemzetközi gyakorlat az üzleti és a politikai tevékenység összeférhetetlenségének kiküszöbölésére. Az államfő ugyanis az ukrán jogszabályok szerint hivatali ideje alatt nem folytathat üzleti tevékenységet.

A jogász tudomása szerint Porosenko a Rothschild befektetőcéggel kötött bizalmi szerződést. Hangsúlyozta, hogy a vállalat hírnevét és méretét figyelembe véve “még csak a gondolata sem merülhet fel annak, hogy megbízójukkal szemben tisztességtelenül járjanak el”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik