Nagyvilág

Öt év után újra leültünk a szerbekkel kisebbségekről tárgyalni

Nem a kisebbségi vegyes bizottság, hanem a szerb és a magyar kormány feladata a kisebbségek helyzetének rendezése, ugyanakkor a bizottság munkája jelentősen hozzájárulhat a két nép jó kapcsolatának kiépítéséhez és fenntartásához – hangzott el hétfőn Szabadkán, ahol öt év után először ült össze a magyar-szerb kormányközi kisebbségi vegyes bizottság, amelynek feladata a szerbiai magyarság és a magyarországi szerbség gondjainak orvoslása.

Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, a kisebbségi vegyes bizottság magyar társelnöke kiemelte: a tervek szerint ezentúl évente legalább egyszer ülésezik a testület. Mint mondta: öt év alatt rengeteg téma összegyűlt, amelyekről mindenképpen beszélni kell, de az előzetes tárgyalások pozitív irányt mutatnak. “A szerb-magyar kapcsolatok történelmi csúcsponton vannak” – szögezte le. A két nép sokszor okozott egymásnak fájdalmat, ugyanakkor most “egy új Európát akarunk építeni”, és ebben, valamint a globális kihívásokkal szemben közösen kell fellépni.

Nenad Ivanisevic szerb szociálisügyi államtitkár, a vegyes bizottság szerb társelnöke is megbocsáthatatlannak nevezte, hogy ennyi éven át nem ült össze a testület, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ennek ellenére a két kormány több olyan intézkedést is foganatosított az utóbbi években, amelyek a magyarországi szerb kisebbség, valamint a szerbiai magyar kisebbség helyzetének javítását célozták.

Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kiemelte, hogy Belgrád jó szomszédságpolitikára törekszik minden országgal, de kiemelten Magyarországgal, hiszen a kisebbségi szerbek és magyarok mindkét ország történelmében jelentős szerepet töltöttek be. Kiemelte, hogy a szerb alkotmány értelmében Belgrád köteles minden állampolgáráról, illetve minden szerbről gondoskodni, éljen az külföldön vagy belföldön, és ugyanígy gondoskodik az országban élő magyar kisebbségről is. Szerinte a két nép viszonya példaértékű a többi nép számára is, és a két ország jó viszonyának eredményeit a kisebbségeknek is élvezniük kell.

Sosem a kisebbségi vegyes bizottságoktól függ egy ország kisebbségpolitikája, sokkal inkább attól, hogy a többségi nemzet és a kisebbség milyen viszonyban van egymással – hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. “Fontos, hogy minden közösségnek legyen legitim politikai képviselete abban az országban, amelyben él, hogy a parlamenten keresztül azonosítsa a saját gondjait, és megoldásokat keressen azokra. A vajdasági magyar közösségnek ilyen viszonya van a többségi nemzettel” – emelte ki. Szerinte Belgrád bebizonyította, hogy a kisebbségi kérdéseket illetően vezető szerepet tud betölteni a régióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik