Nagyvilág

Offshore-milliárdok Putyin körül: a Kreml csalódott a tényfeltáró újságírókban

Putyin és Moszkva megrendelt lejáratóakciónak tekinti a panamai offshore-ügyet.

A Kremlben “csalódottságot keltett” az offshore-ügyekre rávilágító újságírói munka minősége, Moszkvában nagyobb szakszerűségre számítottak, jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője hétfőn.

Peszkov már napokkal az anyagok publikálása előtt figyelmeztetett: egy nemzetközi oknyomozó konzorcium arra készül, hogy “megrendelésre” az elnök családjára és gyerekkori barátaira vonatkozó információkat “vessen be” a köztudatba Nyugaton és Oroszországban.

A Kremlben figyelemmel kísérik ezeket az akciókat, amelyek célja az orosz vezetés, elsősorban az elnök lejáratása.

Visszautasította a vádakat a pakisztáni kormányfő családja

Tagadták hétfőn Navaz Sarif pakisztáni kormányfő családtagjai, hogy törvénybe ütköző módon bíztak meg offshore cégeket vagyonuk kezelésével.

A pakisztáni kormányfő négy gyerekéből három szerepel a Mossack Fonseca mintegy 11,5 millió kiszivárogtatott dokumentumaiban: Saríf szorgalmazott utódjának számító lánya, Marjam, valamint két fia, Haszan és Huszein. Utóbbiak olyan offshore cégek által kezelt londoni ingatlanok tulajdonosai, amelyek a hírbe hozott ügyvédi iroda ügyfelei közé tartoznak.

Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) nevű szervezet több mint 200 pakisztánit azonosított a “panamai papírokban”. Vannak köztük ügyvédek, parlamenti képviselők és a központi hatalom tagjai.

Huszein a Geo nevű tv-csatornának adott interjújában leszögezte: családja semmi rosszat nem tett.

Ezek az ingatlanok a mi tulajdonunkban vannak, és az (említett) offshore cégek is a mieink. Ebben semmi rossz nincs, soha nem titkoltam ezeket (a cégeket), mondta.

“A brit jog és más országok törvényei szerint legális eljárásnak számít, ha valaki offshore cégek segítségével előzi meg, hogy túl sok adót fizessen” – tette hozzá.

Huszein 1992 óta nem lakik Pakisztánban, így – mit mondta – nem köteles vagyonát ott bevallani. Ennek ellenére kijelentette, hogy készen áll arra, hogy “bármilyen pakisztáni jogi intézmény, vagy vizsgálóbizottság elé álljon”.

Porosenko ellen nem folytat vizsgálatot a korrupcióellenes iroda

Az ukrán korrupcióellenes iroda (NABU) nem vizsgálja Petro Porosenko elnök befektetéseit, mert az államfőre nem terjed ki hatásköre – közölte hétfőn az iroda.

Porosenko neve is szerepel az offshore cégekről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listában. Vele együtt 20 ukrán érintetett. A többiekkel szemben a korrupcióellenes iroda közleménye szerint már hozzáláttak az “adatelemzéshez”.

Oleh Ljasko, az ellenzékbe vonult parlamenti Radikális Párt vezetője az ügyben alkotmányos vizsgálatot követelt az ukrán elnökkel szemben.

Az államfőt érintően a Hromadszke ukrán televízióban jelent meg korábban egy oknyomozó anyag. Eszerint Porosenko többször tett ígérete ellenére még mindig nem adta el Roshen édesipari vállalatát, ugyanakkor a cég aktívumainak szerkezetátalakítása érdekében három offshore vállalatot hozott létre.

Franciaország a kiszivárogtatással kapcsolatos valamennyi nyomot kivizsgálja

Franciaország a panamai kiszivárogtatással kapcsolatos valamennyi nyomot kivizsgálja – ígérte hétfőn Francois Hollande köztársasági elnök, külön köszönetet mondva a világszerte számos közéleti személyiséget kompromittáló off-shore üzletekről szóló kiszivárogtatás elindítóinak.

Kijelentette: “Biztosíthatom önöket arról, hogy amint az információk megjelennek, vizsgálatokat indítunk, pereket kezdünk, bírósági tárgyalásokat tartunk”. Hozzátette, hogy “ezek a kiszivárogtatások jó hírt jelentenek, mert általa megnövekszik azoknak az adóbefizetése, akik adócsalást követnek el”.

Hollande megköszönte a kiszivárogtatóknak és a sajtónak, hogy az ügyben mozgósították a közvéleményt. Mint mondta: nem kételkedik abban, hogy az illetékes szervek teljes mértékben készen állnak az ügyek kivizsgálására, először is azért, mert ez egy morális ügy, másrészt azért, mert az állami pénzek javát szolgálja.

Hála a kiszivárogtatóknak, hogy most már ismerjük ezeket az információkat. A nemzetközi közösségnek hasznos szolgálatot tevők kockázatot vállaltak, meg kell védeni őket, hangoztatta Francois Hollande.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik