Nagyvilág

Megérkezett Németországba a török-uniós menekültcsere első csoportja

Megérkezett hétfő reggel Törökországból az észak-németországi Hannoverbe a szíriai menekültek első, 24 fős csoportja, amely az Európai Unió és Törökország közötti márciusi megállapodás keretében legálisan utazhatott be Németországba – közölte a német rendőrség.

Déltájban megérkezett egy második, 16 fős csoport is. A menekültek menetrend szerinti repülővel érkeztek Isztambulból a hannoveri repülőtérre. A szíriaiakat autóbusszal egy friedlandi befogadótáborba viszik.

A csoportokkal érkező szíriai családokat az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) közreműködésével válogatták ki. A jogvédők és az UNHCR által is bírált EU-török megállapodás értelmében visszaküldik Törökországba az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Ugyanakkor az európai uniós tagországok legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, mint amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik