Nagyvilág

Helmut Kohl találkozni fog Orbán Viktorral

Helmut Kohl a közeljövőben találkozni fog Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel – ezt a volt német kancellár maga közölte a Bild című német újságnak adott, hétfőn közölt interjúban.

A legnagyobb példányszámú német napilap abból az alkalomból beszélgetett a volt kancellárral, hogy vasárnap betöltötte a 86. életévét. A Bild szerint Kohl – az Orbán Viktort érő sokféle bírálat ellenére – a magyar miniszterelnököt mindig védte, becsülte, szívvel-lélekkel elkötelezett európainak tartotta.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) hétfőn nyilatkozatban reagált a bejelentésre. A dokumentum szerint a párt bizakodva tekint az egykori kereszténydemokrata kancellár tervezett találkozójára a magyar miniszterelnökkel. “Helmut Kohl meggyőződéses európai, aki talán pozitívan hat majd Orbánra” – jelentette ki Katarina Barley SPD-főtitkár a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

Barley úgy véli, hogy ez a találkozó többet hozhat, mint a Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke és Orbán Viktor közötti korábbi megbeszélések. “Horst Seehofer csak pártcélokra használta fel ezeket a találkozókat, hogy elhatárolódjon Angela Merkel német kancellártól és menekültpolitikájától” – vélte az SPD-főtitkár.

Katarina Barley egyúttal hangsúlyozta: a volt kancellárnak “arra is fel kellene használnia ezt az alkalmat, hogy nyíltan beszéljen Orbánnal a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságáról Magyarországon, valamint Orbánnak a menekültválságban tanúsított magatartásáról”.

Steffen Seibert német kormányszóvivő hétfőn Berlinben hangsúlyozta: a kabinet semmilyen bírálatot nem fogalmaz meg Kohl és Orbán tervezett találkozójával kapcsolatban, a volt kancellár “teljesen szabadon dönt arról, hogy ki látogathatja meg őt, vagy kivel találkozik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik