Nagyvilág

Az Iszlám Állam már itt van Európában

Monstre online multimédiás anyagot készített a Fusion amerikai tévécsatorna Európa radikalizálódásáról. Egy belga volt ISIS-katonával is beszélgettek. Ijesztő dolgokat mondott.

Michael Delefortrie egy szekuláris keresztény családban nőtt fel a belga Antwerpenben. 2006-ban, 17 éves korában váratlanul és titokban áttért az iszlámra. Igazi muszlim hívő lett. Egyik nap arra ért haza, hogy édesapja eldugja a Koránját és az imaszőnyegét. Delefortrie dühbe gurult, ráordított az apjára, hogy ne merjen hozzáérni a szent könyvhöz. Apja is felkapta a vizet, és visszakiabált:

Ha muszlim akarsz lenni, akkor menj innen!

És Delefortrie ment. Egy, a helyi mecset alatti lakásba költözött, ott élt két éven át.

Mindeközben Antwerpen másik részén egy kisstílű bűnöző, Fouad Belkacem egyre nagyobb hírnevet szerzett magának azzal, hogy nyilvánosan és erőszakosan éltette az Iszlám Államot, illetve elkezdte hirdetni, hogy Belgiumban a Kalifátus és a saría (az ortodox iszlám törvény) lesz az uralkodó. Belkacem nemsokára megalapította a Sharia4Belgium nevű csoportot és összekötve azt nemzetközi mudzsahidhálózatokkal, fiatal európaiakat szervezett be a dzsihádisták közé.

Delefortrie Belkacem egyik legnagyobb csodálója lett. 2013 decemberében buszra szállt, Antwerpenből a németországi Kölnbe utazott, majd taxin Düsseldorfba, aztán repülővel Törökországba, Isztambulba. Onnan átcsempésztette magát Szíriába és csatlakozott az Iszlám Államhoz. Sok nyugati fiatal élt már az aleppói ISIS-táborban, nemzetközi dzsihádista szervezetek toborozták őket, hogy legyenek az ISIS Kalifátusának harcosai. Delefortrie francia, belga, holland és tunéziai harcosok között élt, sok képet posztolt a Facebookra, volt amelyiken Kalasnyikovval pózolt. Mivel Delefortrie nem volt született muszlim, az ISIS-harcosok őszinte bizalmát soha nem nyerte el.

Egy idő után Delefortrie visszatért Belgiumba és nemsokára le is csaptak rá a belga hatóságok. Kihallgatták, de Delefortrie tagadta, hogy bármi rosszat csinált volna. Azt állította, „ideológiai támogatás” és a „jobb élet reménye” miatt ment Szíriába.

Ebben az időben kezdődött Belgium eddigi legnagyobb terrorizmussal összefüggő tárgyalássorozata. A hatóságok a Sharia4Belgium tagjait bíróság elé állították, és 2016 januárjában másodfokú ítéletben a szervezet vezetőire, köztük Belkacemre tizenkét év börtönt szabtak ki.

Delefortrie három év felfüggesztettet kapott.

A Fusion a brüsszeli terrortámadás után készített vele exkluzív interjút.

Fotó: Fusion
Fotó: Fusion

Michael Delefortrie történetében az egyik legérdekesebb, hogy nem illeszkedik abba a profilba, ami általában a nyugati világból toborzott ISIS-katonákra illik: nem bevándorló, nem voltak beilleszkedési gondjai, nem voltak komoly családi problémái.

Hogy miért csatlakozott az Iszlám Államhoz? Azt mondta, mert hisz egy a nyugatinál jobb társadalomban. Ez pedig az Iszlám Állam Kalifátusa és a saría.

A furcsán csillogó szemű férfi szerint a saríában minden muszlimnak hinnie kellene. Az ortodox muszlim törvényeknek vannak azonban elég kemény büntetései, például:

  • a házasságtörőket megkövezéssel sújtja
  • ostorcsapások járnak az alkoholfogyasztóknak
  • a homoszexuálisokat kivégzik

A kérdésre, hogy mindebben hisz-e Delefortrie, így válaszolt:

Az egész saríában hiszek.

Delefortrie korábbi belgiumi barátai közül amúgy nagyjából hatvanan csatlakoztak az Iszlám Államhoz, a férfi szerint sokan közülük „már a Paradicsomban vannak”.

Azaz meghaltak az Iszlám Államért.

Fotó: Fusion
Fotó: Fusion

Delefortrie az interjúban arról is beszélt, hogy megérti, miért követték el a dzsihadisták az európai merényletet:

Senki nem ítéli el azokat, akik naponta muszlimokat bombáznak le. Miért ítélném el saját testvéreimet?

A legijesztőbb része az interjúnak ekkor jön.

A riporternő megkérdezi Delefortrie-t, hogy mi az álma, mire a férfi azt válaszolja, szeretne az Iszlám Állam Kalifátusában élni a iszlám törvények szerint, akár itt Európában. Mire az újságíró:

– Az Iszlám Állam terjeszkedik. Egyszer pedig ideér?

– Nem. Már itt van Európában. Az Iszlám Állam nem egy csoport. Egy ideológia.

Érdemes egyébként végigrágni az egészet. A Fusion nemcsak az ISIS-ről, hanem Európa radikalizálódásáról készítette az anyagát, beleértve a keresztény fundamentalizmus, a muszlimizációt, a rasszizmust, az európai no-go zónákat és a szélsőjobboldali eszmék előretörését.

(via fusion, new yorker, aljazeera)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik