Külföld
2708020 09/29/2015 September 28, 2015. Russian President Vladimir Putin, left, meets with US President Barack Obama, right, during the 70th UN General Assembly session in New York City. Sergey Guneev/POOL/RIA Novosti

Obama elkaszálta a CIA tervét a szíriai elnök eltávolítására

24.hu
24.hu

2016. 04. 03. 08:13

Barack Obama amerikai elnök 2012-ben megtorpedózta a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tervét Bassár el-Aszad szíriai elnök megbuktatására – közölte az NBC News volt és jelenlegi amerikai tisztségviselőkre hivatkozva. A terv létezését a CIA egyik volt munkatársa fedte fel, aki könyvet írt munkájáról az amerikai hírszerző ügynökségnél. Doug Laux exkluzív interjút adott ezzel kapcsolatban a televíziónk.

Laux 2005-ben, 23 éves korában csatlakozott a hírszerzéshez, egy esztendőt töltött a Közel-Keleten, saját elmondása szerint afgán tálibokkal és szíriai ellenzéki csoportok tagjaival tartotta a kapcsolatot.  A volt hírszerző azt állítja, hogy helyszínen szerzett tapasztalatai alapján tervet készített az Aszad elmozdításához szükséges lépésekről, és bár ezt a tervet könyvében konkrétan nem írta le, de főnökei tudtak róla, és ennek alapján tájékoztatták rendszeresen a kongresszus hírszerző bizottságainak tagjait.

Az NBC idézett egy, a neve elhallgatását kérő másik volt CIA-munkatársat, aki ugyancsak megerősítette Doug Laux állításait, s azzal egészítette ki, hogy a Laux által felvetett elképzelések jó részét a CIA beépítette abba a tervezetbe, amelyet végül Obama elnök elé terjesztettek. Az elnök azonban – akinek jóváhagyása nélkül egyetlen titkos akciót sem lehet végrehajtani – nem engedélyezte az akció végrehajtását.

“A Fehér Ház és a CIA vezetői a kezdetektől egyértelművé tették, hogy a mi feladatunk azoknak az utaknak, módoknak megtalálása, amelyekkel Aszadot el lehet mozdítani. Mi ötvenféle jó megoldást javasoltunk… de a politikai vezetés soha nem bólintott rá egyikre sem” – mondta az interjúban Doug Laux.

Bár Járai Judit, az MTI washingtoni tudósítója az esetről szóló hírében azt írja, hogy “a volt titkosszolga szerint pedig ezzel a tervvel megelőzhető lett volna az Iszlám Állam nevű terrorszervezet térhódítása a közel-keleti térségben“, Laux pont ennek az ellenkezőjét nyilatkozta az NBC-nek:

“Visszanézve Laux ma már azt gondolja, hogy sem az ő terve, sem más fedett akció sem tudta volna megakadályozni az Iszlám Állam felemelkedését, és a véres szíriai polgárháborút.” 

Az NBC-nek nyilatkozó egykori magas rangú amerikai tisztségviselők ugyanakkor elmondták: David Petraeus volt CIA-igazgató, Robert Ford egykori damaszkuszi amerikai nagykövet és Leon Panetta egykori amerikai külügyminiszter szerint a terv talán működhetett volna. De legalábbi a helyzet nem lenne rosszabb, mint most – közölte a televízióval egy másik volt amerikai tisztségviselő.

Miután tervét nem fogadták el, Laux azt javasolta, hogy az Egyesült Államok vonja ki az összes CIA-ügynököt Szíriából, amivel az NBC cikke szerint “nem nyert magának barátokat a CIA-nál”. Laux nem sokkal később távozott is a hírszerző ügynökségtől.

A könyvében szereplő állításokra a Fehér Ház nem reagált, és a CIA sem kommentálta az Aszad eltávolítására vonatkozó tervet. Az ügynökség – ami minden volt munkatársának könyvét átnézi, hogy azokban ne jelenjenek meg titkos információk – az NBC cikke szerint erősen cenzúrázta Laux könyvét. Azonban több elemző is meglepőnek találta, hogy a CIA engedte, hogy egy volt munkatársa arról írjon, hogy az ügynökség egy külföldi kormány megdöntését tervezte.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.