Külföld

Hiszti vetett véget a kisfiú francia hányattatásainak

24.hu
24.hu

2016. 04. 01. 20:17

Egészen elképesztő odüsszeián ment keresztül egy comore-i kisfiú, akit nem tudott ellátni az anyja, ezért repülőn Franciaországba küldte őt. Ezután kezdődött a vergődés.
Korábban a témában:

Több mint tíz napja várakoztatnak a hatóságok egy nyolcéves Comore-szigeteki kisfiút a párizsi Roissy repülőtéren, miután a gyerek egyedül és hivatalos papírok nélkül érkezett Franciaországba.

A kisfiút a hatóságok pénteken akarták kísérővel visszaküldeni az indiai-óceáni szigetekre, de a gyerek annyira dühös lett és sírt, hogy a kapitány nem volt hajlandó felengedni a repülőgépre – közölték a repülőtéri illetékesek. A gyereket ezután a közeli Bobigny bíróságára kísérték, ahol végül úgy határoztak, hogy a gyermek Franciaországban maradhat.

A nagynéni gondozza

Az Anafé nevű, kiskorúakat segítő szervezet szerint a bíró úgy ítélte meg: nincs garantálva a kisfiú biztonsága, ha visszaküldik a Comore-szigetekre, hiszen anyja nem tud gondoskodni róla. A gyereket ezért a franciaországi Yvelines megyében élő nagynénje gondjaira bízták, aki megszervezte a kisfiú útját.

A gyerek március 21-én egyedül érkezett az Air France egyik járatával a Roissy reptérre, és az unokatestvére francia útlevele volt nála. A nagynénje várta, akit rövid ideig őrizetbe is vettek, miután a kisfiú anyjának próbálta magát kiadni.

A gyereket az incidens után a repülőtér várakozó övezetében helyezték el, a kitoloncolásra váró illegális bevándorlók közé addig, amíg a rendőrség elvégezte a szükséges ellenőrzéseket. A párizsi comore-szigeteki nagykövetség felvette a kapcsolatot a gyerek anyjával, aki elfogadta, hogy visszaküldjék a fiát.

A gyerekekkel ne szórakozzanak!

A gyereket ezután is a repülőtéren várakoztatták, amíg megszervezték a visszautat. Eközben gyermekjogvédő szervezetek, köztük a La Voix de l’Enfant (A gyermek hangja) elítélték “bármilyen gyermeknek a közigazgatási elzárását, bárki is legyen, bárhonnan is jöjjön”.

“Minden, a határokon egyedül megjelenő kiskorú védelemre és befogadásra jogosult Franciaországban” – emlékeztetett a szervezet a gyermekek jogairól szóló, New Yorkban 1989. november 20-án kelt nemzetközi egyezményre.

Tavaly nyáron a hatóságok több napon át várakoztattak a Roissy repülőtéren egy 3 és egy 6 éves kislányt, ami miatt ombudsmani vizsgálat indult. Bernard Cazeneuve belügyminiszter akkor “utasításba” adta, hogy kisgyerekek esetén az ellenőrzéseket nagyon rövid idő alatt le kell folytatni.

(MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.