Nagyvilág

Fényüzenet előzte be Doverben a szélsőjobbos tüntetőket

A menekültjogi aktivisták megelőzték a szélsőjobboldaliakat, így aztán az első, amit a hajóról megláthattak a menekültek Angol földön, a következő felirat volt: "Refugees Welcome".

Egy szélsőjobboldali koalíció szervezett menekültellenes demonstrációt szombatra Dover híres, hófehér szikláihoz. A megmozdulásra nagyjából ötszáz embert várnak.

Egy civil szervezet azonban úgy döntött, hogy megmutatja a világnak, hogy a fasiszták kis csoportja egyáltalán nem reprezentálja a brit népet. Csütörtök éjjel fényinstallációt készítettek: a sziklafalra, amit a hajóval érkezők elsőként megpillantanak a szigetországból, üzenetet vetítettek: „refugees welcome” (szívesen látjuk a menekülteket).

„A szélsőjobboldali csoportok azért jönnek Doverbe, hogy meggyújtsák a gyűlölet, és a xenofóbia lángjait, és erről mindig bőségesen beszámol a média. Az Egyesült Királyságban azonban, több ezer olyan csoport és közösség létezik, amik többféle módon azért dolgoznak, hogy támogassák azokat, akik reménytelen körülmények közül menekültek ide. A fényüzenet, és ezek az erőfeszítések egy egészen más Nagy Britannia képét mutatják meg. Egy olyanét, ami együttérzésre, szolidaritásra, és humánumra épült” – mondta Nick Dearden, a Global Justice Now nevű szervezet igazgatója.

Szélsőjobboldaliak legutóbb, januárban szerveztek tüntetést Doverben, akkor a rendőrség 32 embert tartóztatott le, miután demonstrálók összecsaptak az antifasiszta ellentüntetőkkel.

(The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik