Nagyvilág

Vojislav Seselj nemkívánatos személy Horvátországban

Miután a hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszék (NT) csütörtökön kihirdette a felmentő ítéletét Seselj ellen, az ultranacionalista politikus bejelentette, hogy Horvátországba utazik.

A törvényszék ügyészei háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolták, köztük azzal, hogy felelős a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett háborús bűncselekményekért.

Seselj egy közösségi oldalon azt üzente Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfőnek: “Drága Kolindám, készülj, nemsokára hivatalos látogatásra érkezem hozzád”. A magát csetnik vajdának nevező politikus korábban sokszor sértő, szexista megjegyzéseket tett a horvát államfőre, és miután hágai börtönéből visszatért Szerbiába, többször küldött provokatív üzenetet Horvátországnak. Sértegetett politikusokat, és égetett nyilvánosan horvát zászlót Szerbiában.

Sajtóértesülések szerint Seselj kitiltását Horvátországból maga az államfő kérte, aki jelenleg hivatalos látogatáson Bulgáriában tartózkodik. Az intézkedésről Tihomir Oreskovic kormányfővel is egyeztetett telefonon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik