Nagyvilág

Kövekkel dobálták egymást a menekültek Görögországban

Durva verekedés tört ki afgán és szíriai menekültek között csütörtök hajnalban a görögországi Pireusz kikötőjében, többen megsérültek, írja az MTI. Az összetűzést az váltotta ki, hogy egy afgán férfi egy szíriai nőt molesztált. A kikötő egy része az éjjel csatatérré változott. Fiatal afgánok és szírek tucatjai csaptak össze, és dobálták kövekkel egymást. Beverték azoknak a várótermeknek az ablakait is, amelyekben emberek aludtak. Ketten súlyosan megsérültek, többen könnyebb sérüléseket szenvedtek és orvosi ellátásra szorultak. Egy nőt sokkos állapotban vittek kórházba. Az összetűzéseknek a rendőrség vetett véget.

A pireuszi kikötőben 5800 menekült táborozik, a várótermekben alszanak és a szabadban sátoroznak. Nem fogadják el a görög hatóságok ajánlatát, hogy menjenek befogadótáborokba. Sokan még mindig abban reménykednek, hogy megnyitják előttük a közép-európai országok határait, és attól félnek, hogy ha befogadótáborokba mennek, “ottfelejtik” őket. A táborokban uralkodó állapotokat is bírálják. Egy nő például úgy nyilatkozott a Skai televíziónak, hogy nem szívesen megy olyan táborba lakni, ahol skorpiók és kígyók vannak, miként azt a közép-görögországi Lárisza városában megtapasztalta.

Görögországból március 9. óta nem tudnak továbbutazni a balkáni államokba az érvényes úti okmányok és vízum nélkül érkezők. A török partokról az égei-tengeri görög szigetekre tartó menekültáradat az Európai Bizottság keddi közleménye szerint a múlt héten alábbhagyott ugyan, de újabban ismét erős növekedést mutat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik