Nagyvilág

Egy négyperces videó a menekültekről, ami tiszta vizet önt a pohárba

A brüsszeli terrortámadás után két részre szakadt a világ, az egyik a Twittert árasztja el #BanAllMusilims vagy #StopIslam (azaz: tiltsák ki az összes muszlimot és állítsák meg az iszlámot) címkékkel ellátott gyűlöletkeltő posztokkal, a másik pedig mindezt tétlenül nézve azt próbálja hangoztatni, mennyire értelmetlen a menekülteket hibáztatni a támadásokért. Ehhez a táborhoz csatlakozott most Caitlin Moran is, aki egy videóban próbál rendet tenni az emberek fejében.

Az angol író és újságíró azt mondja, az, hogy kiáll a Földközi-tengeren, gumicsónakban átkelő gyerekekért, akiknek az otthona lángokban áll, csak azt bizonyítja, érző lélek. Morannak feltűnt, hogy a szimpátia teljes hiányával rendelkezők nagy részénél ott kezdődnek a problémák, hogy azzal sincsenek igazán tisztában, kik is a menekültek valójában.

Caitlin szerint azon kívül, hogy a saját és családjuk életét próbálják megmenteni, próbálják megelőzni, hogy a jövőben fegyvert adjanak a kezükbe.

Mennyien nem tudják elhagyni Szíriát és Afganisztánt? Ezek közül a gyerekek közül hányan lesznek arra kényszerítve, hogy felvegyék a szélsőséges iszlamista nézeteket és kínzással, éhezéssel és halállal nézzenek szembe?

A brit újságíró hozzáteszi, ha ezeket az embereket fogságba ejtik az otthonukban, az Iszlám Állam vagy más katonai csapat tartalékaiként fogják végezni. Vagy akár erőszak áldozatai lesznek, és olyan gyermekeknek kell majd életet adniuk, akik ezt az új generációt erősítik majd a jövőben. A világnak össze kell fognia és észre kell vennie, milyen bátrak ezek az emberek. Azok, akik nem akarnak a hazájukban maradni.

Nem azért jönnek ide, hogy minket megöljenek. Hanem, hogy ők is elkerüljék a halált.

(Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik