Nagyvilág

Egy arab lap szerint Washington és Moszkva megegyezett Aszad távozásáról

Állítólag a békefolyamat részeként elhagyja Szíriát, az viszont biztos, hogy belemenne egy előrehozott elnökválasztásba.  

John Kerry amerikai külügyminiszter arról tájékoztatott több arab országot, hogy az Egyesült Államok és Oroszország megállapodásra jutottak, miszerint a véres szíriai polgárháború rendezését célzó jövőbeli békefolyamat részeként Bassár el-Aszad szíriai elnök távozni fog egy másik országba – számolt be csütörtökön az al-Hayat londoni székhelyű, pánarab napilap.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik név nélkül nyilatkozó diplomatájára hivatkozva az al-Hayat azt írta, egyelőre nem tűztek ki időpontot Aszad távozására. Az Egyesült Államok és Oroszország közötti egyezséget állítólag zárt ajtók mögötti diplomáciai egyeztetéseken kötötték meg, az alku az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni katonai műveleteket is tartalmaz.

A Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja rámutatott arra, az utóbbi időben számos, egymásnak ellentmondó beszámoló látott napvilágot az Aszad sorsát érintő, állítólagos amerikai-orosz alkukról. Az izraeli lap szerint az al-Hayat a szaúdi keményvonalas nézetekhez igazodva tudósít a szíriai válságról, és így elképzelhető, hogy az Öböl-menti országok valamelyikétől származó értesülés célja a nyomásgyakorlás.

A szír elnök korábban az orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hajlandó beleegyezni az előre hozott elnökválasztásba. Az előrehozott elnökválasztásokat illetően a szíriaiak véleménye a döntő, és ha megvan erre a “népakarat, akkor ez nem jelent számomra problémát” – mondta Bassár el-AszadAszad.

Egy ilyen lépésről Szíria közvéleményének kell állást foglalnia, nem a kormányzat vagy az elnök véleménye számít – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik