Nagyvilág

Az anya életéért sem lehetne abortuszt végezni Lengyelországban

A miniszterelnök, Beata Szydło támogatja a javaslatot. Egy nőjogi szervezet képviselője Hitlerhez és Ceausescuhoz hasonlította, amit a kormány tesz.

Beata Szydło lengyel miniszterelnök csütörtökön arról beszélt: támogatja az abortusz teljes betiltását. Az ország katolikus templomaiban vasárnap hirdettek kampányt az abortusz ellen. A papok felolvasták a püspöki konferencia levelét, mely szerint a meglévő, eleve korlátozott abortuszjogokat is fel kellene számolni. A Fundacja Pro nevű abortuszellenes szervezet aláírásgyűjtésbe fogott, hogy a parlament elé vigyék a kérdést.

A kormányfő a lengyel állami rádióban azt mondta: minden képviselő a lelkiismeretének megfelelően szavaz majd. „Jelenleg nem tudok mit mondani a törvényjavaslatról, mert még nem létezik, de a magam részéről igen, támogatom a kezdeményezést” – közölte.

A jelenleg érvényben lévő, 1993-as törvény a terhesség 25. hetéig teszi lehetővé az abortuszt, de csak akkor, ha az anya élete veszélyben van, a fogantatás erőszak miatt történt, vagy a magzatnak súlyos rendellenessége van. A püspöki konferencia azonban az ötödik parancsolatra hivatkozik: „Ne ölj”.

A Lengyel Női Kongresszus egyik vezetője, Monika Płatek azt mondta: a miniszterelnök álláspontja azt mutatja, hogy a kormánypárt az egyház befolyása alatt áll. „A püspököket nem érdekli, ha egy nő meghal. Szydło egy báb. Az abortusztörvény a feltétele annak, hogy az egyház támogassa a Jog és Igazságosság Pártot” – mondta Płatek, aki szerint az állam az erkölcsi megfontolásokra hivatkozva akar teljes kontrollt gyakorolni.

„Láttuk már ezt Hitler és Ceausescu alatt is, most pedig a Jog és Igazságosság csinálja ezt” – mondta Monika Płatek, a varsói egyetem jogász professzora. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik