Nagyvilág

Rendkívüli állapotot hirdettek a világ legveszélyesebb országának börtöneiben

A legutóbbi erőszakhullám miatt a világ legveszélyesebb országának tartott Salvador hét börtönében rendkívüli állapotot hirdettek a hatóságok helyi idő szerint kedden.

Mauricio Landaverde igazságügy-miniszter közölte, a következő két héten keresztül beszüntetik a börtönökben a fogvatartottak és a külvilág közötti kommunikáció minden formáját, valamint a családlátogatásokat, és katonákat vezényeltek a büntetés-végrehajtó intézmények külterületeinek védelmére.

Ezen felül mintegy háromszáz foglyot – akikről a hatóságok úgy tudják, hogy celláikból adtak utasításokat szabadlábon lévő bandatagoknak bűncselekmények elkövetésére – egy szigorúan őrzött börtönbe helyeztek át.

Salvador Sánchez Cerén salvadori elnök korábban azt mondta, erőteljes fellépést tervez a bűnbandák jelentette erőszak ellen.  A Daily Mail című brit napilap közlése szerint a salvadori kabinet elutasította a szervezett bűnözők hét végén tett tárgyalási javaslatát. Egy videofelvétel alapján a latin-amerikai ország három legerősebb bűnszervezetét képviselő, maszkot viselő személyek arra utasították a bandák tagjait, hogy szüntessék be a gyilkosságokat, cserébe pedig azt kérték a kormánytól, hogy állítsák le a bűnszervezeteket érintő lépéseket.

Eugenio Chicas elnöki szóvivő kedden azt mondta, a kormány szerdán “rendkívüli intézkedéscsomag” tervezetét terjeszti a parlament elé. A javaslat értelmében több katonát vezényelhetnek az utcákra vagy rendkívüli állapotot hirdethetnek az erőszak sújtotta térségekben.

Háborús övezeteket nem számítva tavaly óta Salvador számít a világ legveszélyesebb országának. A 7,5 milliós latin-amerikai államban 104 gyilkosság jut százezer lakosra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik