Nagyvilág

Keményen nekimennek Trumpnak a mexikói politikusok

“Mexikó Trump ellen” névvel kampányt indítottak helyi idő szerint kedden Mexikóban az ellenzéki, baloldali Demokratikus Forradalom Pártja (PRD) szenátorai Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns ellen.

Az amerikai milliárdos korábban felvázolta, hogy elnöki kinevezése esetén mintegy ezer mérföld hosszúságú kerítést emeltetne az amerikai-mexikói határra (az illegális bevándorlók feltartóztatására), és arra kötelezné Mexikót, hogy fizesse meg a fal 10-12 milliárd dolláros költségeit.

Ezen felül Donald Trump “erőszaktevőknek” bélyegezte a déli határ felől érkező bevándorlókat, akik szerinte “kábítószert és bűnözést hurcolnak be az Egyesült Államokba”, s ezzel számos mexikóit felbőszített.

Miguel Barbosa, a mexikói törvényhozás felsőházának 127 helyéből húszat birtokló PRD szenátusbeli frakciójának vezetője azt mondta, remélik, hogy a kezdeményezés minden parlamenti párt támogatását elnyeri.

“Felszólítjuk az amerikai népet, hogy utasítsák el ezt a (Trump által képviselt) stratégiát és akadályozzák meg, hogy Donald Trump legyen a világ leghatalmasabb országának elnöke, aki fenyegetést jelenthet a bolygó stabilitására és békéjére” – hangoztatta Barbosa.

A politikusok a mexikói szenátus falaira “mxcontratrump” feliratú plakátokat ragasztottak, amely címkét (hashtag) a kampány szimpatizánsai a közösségi oldalakon használják.  Enrique Pena Nieto mexikói elnök március elején azt mondta, Trump megjegyzései ártanak az Egyesült Államok és Mexikó kapcsolatának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik