Külföld

Bild: Oroszországból igazgatják a kelet-ukrajnai szakadár területeket

24.hu
24.hu

2016. 03. 30. 21:56

A „népköztársaságok” vezetőit csak az ülések eredményeiről tájékoztatják.

Az orosz kormány irányítja az oroszpárti szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területek közigazgatását – írta szerdán a német Bild egy kiszivárgott orosz kormányzati dokumentumra hivatkozva.

A lap megszerezte a Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök által életre hívott, „Donyeck és Luhanszk régió érintett délkeleti területeinek humanitárius segélyezését szolgáló tárcaközi bizottság” nevű testület 2015. október 23-i ülésének jegyzőkönyvét. Azt írják: a bizottság hat munkacsoportot alakított (pénzügyi és adózási jog, vámpolitika és lakás-, illetve közszolgáltatási ügyek, az ipar helyreállítása, energiahordozókkal folytatott kereskedelem, a villamos energia piacának létrehozása, közlekedési infrastruktúra), amelyek a legapróbb részletekig szabályozzák az adott ügyeket.

A Bild által megkérdezett szakértők szerint nem különböznek az orosz belügyekkel foglalkozó hasonló testületek üléseinek jegyzőkönyvei a szakadár testületek igazgatására életre hívott bizottságéitól. Hozzátették: a bizottság rendszeres tanácskozásain orosz hatóságok, köztük a versenyhivatal és a szövetségi vámügyi hivatal képviselői is részt vesznek. A „Donyecki Népköztársaság” és „Luhanszki Népköztársaság” vezetőit csak az ülés eredményeiről tájékoztatták.

Hírszerzési körökben a Bildnek megerősítették, hogy Moszkva teljes mértékben ellenőrzi a kelet-ukrajnai szakadár területeket, és úgy tűnik, Oroszország csatlósállamaivá tette őket, ami az ukrán válság politikai rendezéséről 2015 februárjában kötött minszki megállapodások egyértelmű megsértését jelenti. (MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.