Auschwitz (Array)
Külföld

Az elviselhetetlen bűz miatt bűnösök az auschwitzi őrök

24.hu
24.hu

2016. 03. 30. 21:26

Egy holokauszttúlélő mondta ezt, mivel szerinte a krematóriumok szagából érezni lehetett, mi történik a megsemmisítőtáborban.
Korábban a témában:

Az égő testek “elviselhetetlen bűzéből” tudniuk kellett az Auschwitzban dolgozó németeknek, hogy tömeggyilkosság folyik a megsemmisítő táborban – mondta szerdán a Reutersnek adott interjújában a 95 éves Leon Schwarzbaum, a nácik által létesített auschwitzi haláltábor egyik túlélője. A férfi a feltehetően utolsó németországi auschwitzi perek négy gyanúsítottjára utalt.

Schwarzbaum dühödten utasította el a tömeggyilkosságban való szerepvállalással vádoltak állításait, miszerint nem tudták, hogy mi zajlik a létesítményben.

Hazudnak. Lehetetlen az, hogy nem tudták mi történt. Érezni lehetett az égő testek szagát. Elviselhetetlen bűz volt éjjel-nappal, és nemcsak a táborban, hanem az egész térségében.

Németországban jelenleg három férfit és egy nőt vádolnak azzal, hogy szerepet vállaltak a táborba hurcoltak megsemmisítésében. Schwarzbaumot a 95 éves Hubert Zafke volt tábori felcser és a 94 éves Reinhold Hanning volt táborőr tárgyalására idézték be mint szemtanút.

Tudni akarom, mi volt az indítékuk, miért csatlakoztak milliók meggyilkolásához olyan sokan

– mondta a holokauszttúlélő. “Csak azt remélem, hogy idővel mindannyian elmondják. Hallani akarom a saját szájukból azt, hogy mit tettek és miért. Azt akarom, hogy elmondják az igazságot”. Schwarzbaum a Reutersnek elmondta azt is, hogy nem érdekli a vádlottak büntetése, a perek nem a bosszúról szólnak, “de igazságnak kell lennie”.

Egy harmadik auschwitzi vádlott, a 93 éves Ernst Tremmel, aki szintén őr volt a haláltáborban, április közepén kerül a bíróság elé Hanau városában. Thomas Walther, a felperesek ügyvédje szerint Tremmel szolgálatban volt és a foglyok kiválogatását felügyelte, amikor Schwarzbaum szülei a táborba kerültek 1943-ban.

A negyedik vádlott tárgyalásának időpontját még nem tűzték ki. A 92 éves Helma M.-et, aki rádiós volt a táborban, azzal vádolják, hogy közreműködött 260 ezer ember meggyilkolásában.

A náci Németország 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára létesítette az auschwitzi (Oswiecim) koncentrációs tábort. A világháború alatt mintegy 6 millió zsidó származású embert gyilkoltak meg a nácik és a kollaboránsaik. Schwarzbaum a 35 tagú családját veszítette el itt, ő maga a haláltáborhoz közeli Siemens-gyárban dolgozott, így sikerült túlélnie.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.