Nagyvilág

Az elviselhetetlen bűz miatt bűnösök az auschwitzi őrök

Auschwitz (Array)
Auschwitz (Array)
Egy holokauszttúlélő mondta ezt, mivel szerinte a krematóriumok szagából érezni lehetett, mi történik a megsemmisítőtáborban.

Az égő testek “elviselhetetlen bűzéből” tudniuk kellett az Auschwitzban dolgozó németeknek, hogy tömeggyilkosság folyik a megsemmisítő táborban – mondta szerdán a Reutersnek adott interjújában a 95 éves Leon Schwarzbaum, a nácik által létesített auschwitzi haláltábor egyik túlélője. A férfi a feltehetően utolsó németországi auschwitzi perek négy gyanúsítottjára utalt.

Schwarzbaum dühödten utasította el a tömeggyilkosságban való szerepvállalással vádoltak állításait, miszerint nem tudták, hogy mi zajlik a létesítményben.

Hazudnak. Lehetetlen az, hogy nem tudták mi történt. Érezni lehetett az égő testek szagát. Elviselhetetlen bűz volt éjjel-nappal, és nemcsak a táborban, hanem az egész térségében.

Németországban jelenleg három férfit és egy nőt vádolnak azzal, hogy szerepet vállaltak a táborba hurcoltak megsemmisítésében. Schwarzbaumot a 95 éves Hubert Zafke volt tábori felcser és a 94 éves Reinhold Hanning volt táborőr tárgyalására idézték be mint szemtanút.

Tudni akarom, mi volt az indítékuk, miért csatlakoztak milliók meggyilkolásához olyan sokan

– mondta a holokauszttúlélő. “Csak azt remélem, hogy idővel mindannyian elmondják. Hallani akarom a saját szájukból azt, hogy mit tettek és miért. Azt akarom, hogy elmondják az igazságot”. Schwarzbaum a Reutersnek elmondta azt is, hogy nem érdekli a vádlottak büntetése, a perek nem a bosszúról szólnak, “de igazságnak kell lennie”.

Egy harmadik auschwitzi vádlott, a 93 éves Ernst Tremmel, aki szintén őr volt a haláltáborban, április közepén kerül a bíróság elé Hanau városában. Thomas Walther, a felperesek ügyvédje szerint Tremmel szolgálatban volt és a foglyok kiválogatását felügyelte, amikor Schwarzbaum szülei a táborba kerültek 1943-ban.

A negyedik vádlott tárgyalásának időpontját még nem tűzték ki. A 92 éves Helma M.-et, aki rádiós volt a táborban, azzal vádolják, hogy közreműködött 260 ezer ember meggyilkolásában.

A náci Németország 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára létesítette az auschwitzi (Oswiecim) koncentrációs tábort. A világháború alatt mintegy 6 millió zsidó származású embert gyilkoltak meg a nácik és a kollaboránsaik. Schwarzbaum a 35 tagú családját veszítette el itt, ő maga a haláltáborhoz közeli Siemens-gyárban dolgozott, így sikerült túlélnie.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik