Nagyvilág

Amerikai páncélosok érkeznek Kelet-Európába

Az orosz agresszióval indokolja az Egyesült Államok hadserege, hogy egy komplett páncélos dandárt vezényel a térségünkbe. Az oroszok nem fognak örülni, Magyarország nem kap a tankokból.

Az Egyesült Államok egy páncélos dandárt telepít Kelet-Európába – jelentette be az amerikai haderő európai főparancsnoksága szerdán. Közleményében nem nevezett meg célországot, de indoklásként megjegyezte, a döntés az “orosz agresszió miatt aggódó” kelet-európai szövetségesek megnyugtatását szolgálja.

A dandár telepítésére 2017 februárjától kerül sor. Az új egység kilenc havonta cserélődik, és minden alkalommal modernebb felszereléssel érkezik majd. A közlemény szerint az Egyesült Államok és szövetségesei hatékonyabb amerikai haderőt szeretnének Európában – írja az MTI.

Tankok és számok

A Wall Street Journal pontosabb számokkal is szolgál: ezek szerint 250 tankot, Bradley és Paladin harckocsikat, 1750 darab más járművet (pl. Humvee-kat), 4200 katonát és 62 ezer főnyi egyéb személyzetet telepít a térségbe. Robert Work helyettes védelmi miniszter szerint ezzel az erővel szembe lehet szállni azzal, ha valaki betámad. A balti államokat is megnyugtathatja az amerikai jelenlét.

A projekt költségvetése 3,4 milliárd dollár lesz, bár még nem végleges semmi, a Kongresszusnak is rá kell bólintania. Mindkét nagy párt támogatja a dolgot, már csak a felhasznált anyagiak mértéke kétséges.

Ami nekünk fontos, a lap szerint Litvánia, Észtország, Lettország, Lengyelország, Románia és Bulgária kap az amerikai haderőből, Magyarország tehát nem. Persze hadgyakorlatok itt is lehetnek, NATO-tagok vagyunk.

Az oroszok várhatóan meg fognak sértődni a lépéstől, talán némi okkal is. Ugyanis az 1997-es NATO-Oroszország megállapodásba belefoglalták, hogy a katonai szövetség nem állomásoztat jelentős, állandó, harcképes erőt az orosz határnál. A balti államok márpedig határosak Oroszországgal. Az amerikaiak szerint viszont nem akkora erőket vonnak majd össze, hogy az a szerződésbe ütközzön.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik