Nagyvilág

Keleti nyitás: kialakult a Prága-Peking tengely

Nem volt túlzottan népszerű Csehországban a kínai elnök látogatása. Stratégiai partner lett a két ország, de a csehek nem ismerték el a Tajvan feletti kínai fennhatóságot.

Csehország és Kína stratégiai partnerséget kötött, az erről szóló szerződést kedden Prágában írta alá a két ország államfője, Miloš Zeman és Hszi Csin-ping. “A most aláírt stratégiai partnerség kapcsolataink jövőbe mutató iránytűje” – jelentette ki a dokumentum aláírása után a kínai elnök. Méltatta a cseh-kínai kapcsolatokat, amik szerinte számos területen gyorsan fejlődnek, és a két fél együttműködését több ízben is a “pragmatikus” jelzővel illette.

Hszi Csin-ping az első kínai elnök, aki hivatalos látogatást tesz az 1993-ban megalakult Csehországban. A szocialista Csehszlovákiában sem járt soha kínai államfő. A két elnök jelenlétében a cseh kormány miniszterei és kínai partnereik emlékeztetőket írtak alá a gazdasági, kereskedelmi, egészségügyi és iskolaügyi együttműködésről.

Zeman a dokumentumok aláírása után azt mondta, hogy a kínai befektetések értéke Csehországban az idén mintegy 95 milliárd koronát (körülbelül 1100 milliárd forint) tesz majd ki. A legnagyobb cseh autógyár, a Škoda Auto pedig a következő öt évben 60 milliárd korona értékű beruházásokat hajt végre Kínában – tette hozzá.

A közszolgálati hírtévé (CT24) azt jelentette, hogy a stratégiai partnerségről szóló szerződés végső formába öntése nem volt könnyű. A CT24 a cseh diplomácia sikerének minősítette, hogy a dokumentum szövegéből kikerült az a bekezdés, miszerint Tajvan Kína részét képezné, és bekerült egy rövid bekezdés az általános emberi jogok betartásának szükségességéről. Hivatalosan a televízió értesülését nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

A kínai elnök hétfőn érkezett Csehországba, hivatalos fogadására kedd délelőtt került sor a prágai Várban. Tiszteletére rendkívüli módon 21 ágyúlövés is elhangzott. Ilyen magas szintű állami ceremóniára legutóbb a múlt század ötvenes éveiben volt példa. A kínai államfő délután a cseh parlament két házának elnökeivel, valamint a kormányfővel is találkozik. Szerda délelőtt pedig vendéglátójával együtt részt vesz a cseh-kínai gazdasági és kereskedelmi fórumon.

A cseh jobboldal és néhány emberjogi szervezet élesen bírálják a kínai államfő prágai látogatását. Az ellenzéki TOP 09 a képviselőházban, míg két prágai kerület jobboldali vezetése a helyi városházák épületén a látogatás idejére tibeti zászlókat tűzött ki. A városban kiakasztott kínai zászlókat több tucatnyi helyen megrongálták, vagy ellopták. Zeman szóvivője útján politikai provokációnak minősítette ezeket.

Hszi Csin-ping csehországi látogatását rendkívüli biztonsági intézkedések kísérik. Érkezésekor Csehország légterében leállították a forgalmat, és különleges rendőri-katonai járőrök vigyázzák azokat az útvonalakat, amiken a kínai elnök konvoja közlekedik – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik