Nagyvilág

Ennek a keleti nyitásnak Moszkva nem fog örülni

A grúz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter Budapesten. A grúzok 2008-ban háborút is vívtak nagy keleti barátunkkal, Oroszországgal, így nem virulhatnak a grúz NATO-tagságról hallva.

Európa nagyon súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, és ilyenkor a bezárkózás rossz válasz, most kell nyitottnak lenni az új szövetségekre, partnerségekre az Európai Unió és a NATO esetében is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, miután grúz kollégájával tárgyalt. A miniszter kiemelte: Grúzia felkészült arra, hogy mind az EU-, mind pedig a NATO-integráció esetében a következő lépcsőfokra lépjen, és Magyarország támogatja ebben.

Szijjártó szerint Európának a világháború óta nem kellett szembesülnie olyan súlyos biztonsági kihívásokkal, mint most, ezért nem lehet kérdés, hogy az európai és a transzatlanti biztonsági struktúrát meg kell erősíteni. Ebben nagyon fontos elemnek kell lennie, hogy azok az országok, amik felkészültek, tagjai legyenek e struktúráknak. Most fontos felismerni, hogy “minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk”, és a jelenlegi kihívások nem okozhatnak ellenérzéseket a bővítéssel szemben.

Kell a grúz NATO-tagság

Mint mondta, a biztonsági kihívások újabb érvet jelentenek az EU és a NATO bővítésére, a szövetségeket, barátságokat meg kell erősíteni, és “nem szabad a barátokat elbizonytalanítani”. Magyarország eddig is elkötelezett támogatója volt Grúzia EU- és NATO-integrációjának, ez az EU és a transzatlanti közösség érdeke is.

A külügyminiszter úgy vélte, az EU-integráció esetében Grúzia felkészült a vízummentességre, a vízumliberalizációs folyamatot sikerrel zárta, így akár már az év első felében megkaphatná a vízummentességet. Ez új lendületet adhat a keleti partnerség programnak és a kereskedelmi kapcsolatoknak, amik az elmúlt időben visszafogottan alakultak. Úgy látja, a NATO varsói csúcsán Grúziának meghívást kell kapnia a szövetség tagsági akcióprogramjába, ami a tagság előszobája.

Jön a grúz Wizz Air-légibázis

A kétoldalú kapcsolatokról Szijjártó elmondta, Grúzia jelentős tranzitország a kaszpi gáz Európába eljuttatása és a közlekedés szempontjából. A Wizz Air légibázist hoz létre az országban. Még az idén beruházásvédelmi megállapodást kötnek, az Eximbank pedig 68 millió dolláros hitelkeretet nyit a magyar-grúz vállalatközi kapcsolatok ösztönzésére, és több olyan projektről is tárgyalnak, amik keretében grúz beruházásokban építőipari és mezőgazdasági technológiák területén magyar vállalatok vehetnek részt.

Miheil Dzsanelidze grúz külügyminiszter azt mondta, Magyarország mindig közeli barátja, megbízható partnere volt Grúziának, támogatja szuverenitását és területi integritását, továbbá mindig hangot adott támogatásának az ország EU- és NATO-integrációja mellett. Üdvözölte, hogy az elmúlt időben sok magas szintű látogatásra került sor a két ország között, és mint mondta, idén az ország függetlensége visszaszerzésének 25. évfordulója alkalmából is várnak magas szintű magyar delegációt Grúziába.

Segítünk a reformokban…

Úgy vélte, a két ország együttműködése különösen sikeres az oktatásban, a szakképzésben, a gazdaságban és a kulturális kapcsolatok területén, továbbá üdvözölte, hogy Magyarország ösztöndíjakat biztosít grúz diákoknak. Emellett kiemelte Magyarország segítségét a szükséges reformok végrehajtásához. Dzsanelidze hangsúlyozta a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését, a grúz delegációval érkező üzletemberek keresik az együttműködés lehetőségét.

A grúz diplomata szerint országa továbbra is megbízható partnere Európának az energiaellátásban, “Grúzia európai ország Európa keleti részén”. Mint mondta, Európa valóban komoly kihívásokkal néz szembe, és a válasznak a nagyobb egységnek, a bővítésnek kell lennie. Grúzia Európa mellett áll, kész Európa biztonságához hozzájárulni – idézi őt az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik